Норвегия предлага най-добрия живот за възрастни хора, сочи изследване

Класацията поставя на последно място Афганистан

Норвегия е най-подходящата държава за възрастни хора, сочи класацията от 96 държави на Global AgeWatch Index, цитирана от Би Би Си. Критериите за изготвянето на списъка са социалното и икономическо благоденствие на хората над 60 години.

Публикувана в международния ден на ООН на възрастните хора, класацията поставя на първите места страни от Западна Европа, Северна Америка, Австралия. На последно място е Афганистан. След първенеца  Норвегия се нареждат Швеция, Швейцария, Канада и Германия. Според доклада в 40 от изследваните държави до 2050 г. населението над 60 години ще бъде 30% и повече. Индексът на класацията отита четири фактора – сигурност на доходите, здрава, лични способности и това дали човек живее в "благоприятна среда".

България е на 56-о място, между Малта и Ел Салвадор. На по-високи позиции са други страни - членки на ЕС, като Румъния, Словакия, Унгария, Полша, както и Албания, Грузия, Армения, Киргизстан. Докладът прогнозира, че до 2050 г. 21% от населението на света ще бъде над 60 години.