EK: България е била обект на 42 наказателни процедури през 2013 г.

31 от процедурите са за лошо прилагане на нормите на европейското законодателство

През миналата година България е била обект на 42 наказателни процедури, показва публикуваният днес доклад на Европейската комисия за прилагането на европейското законодателство. Според него 11 от процедурите срещу страната ни са били свързани с късно въвеждане на европейските норми в националното законодателство, останалите 31 – с неправилно или лошо прилагане.

Данните за България подреждат страната ни по средата на общоевропейската класация, в която с най-лоши показатели са Италия, Испания и Гърция, а с най-малко нарушения на европейското законодателство – Латвия, Малта и Естония, предаде БНР.

Най-много от процедурите за нарушения на общностното право в страните - членки са били свързани с околната среда, данъчната политика, транспорта, вътрешния пазар и услугите. От Европейската комисия отбелязват, че общият брой на случаите през 2013-а е намалял значително спрямо предходни години, и отдават това на практиката си да влизат в диалог с отделните държави на ранен етап от установяване на нарушенията и да търсят споразумение за отстраняването им.