Влакът стрела става на 50 години

Първи от бързия влак са се възползвали японците

Преди 50 години в 10 часа сутринта точно по разписание в Токио и Осака пристигат първите два влака "Хикари супер експрес шинкансен". Това е първата високоскоростна железница в света, използвана за комерсиални цели. Влаковете-стрела стават символ на Япония като световна икономическа суперсила.

През 1964 г. в страната има развита жп мрежа, но тя обслужва регионалните нужди и не е адекватна за амбициите на Токио. Преди влаковете-стрела пътуването между двата най-големи японски града е отнемало почти 7 часа, а след това то намалява до 4. Днешните скоростни влакове го преодоляват за 2 часа и 25 минути, а проектът за превоз на магнитна възглавница със скорост до 314 км/ч може да намали времето до 67 минути. За половин век по мрежата шинкансен са превозени близо 10 млрд. души. Броят на загинали заради дерайлиране или сблъсък на влакове е 0.

Проблем пред влаковете стрели стават  полетите с нискоразходна авиокомпания, които са по-евтини. Япония е вложила и влага огромни инвестиции в изграждането на жп-линиите си.