„Десните“ и БЛС ще си сътрудничат за успешна здравна реформа

Те се обявиха за отделяне на средствата за здравеопазване от останалите бюджетни плащания

Коалиция „Десните” и Българският лекарски съюз ще си сътрудничат за успешно реформиране на здравния сектор в България. За това се договориха представители на двете организации на среща в София.

Финансирането трябва да следва пациента. Не бива болничният сектор да се дели на частен и на финансиран през здравноосигурителната система, заяви д-р Илко Семерджиев, председател на Коалиция „Десните” и водач на листите в 23 МИР София и 6 МИР Враца. Според него е неприемливо пациентите да бъдат принуждавани да плащат за здравни услуги в момента на ползването им. Лекарите от своя страна трябва да получат достойно възнаграждение за труда си, категоричен бе д-р Семерджиев. Той обсъди с представители на Българския лекарски съюз различни варианти за финансиране на сектора, сред които частно обслужване и частно осигуряване, прилагане на успешни осигурителни модели в ЕС или изцяло бюджетно финансиране.

На срещата беше подчертана необходимостта от отделяне и независимост на средствата за здравеопазване от останалите бюджетни плащания. „Некачествената политика води до взимане на такива решения, които в крайна сметка не водят до добро развитие за сектора. По отношение на организацията, по отношение на структурата на системата, аз продължавам да смятам, че ако бяха продължени реформите в здравеопазването, сега щяхме да бъдем за пример в целия ЕС“, каза Деница Сачева – водач на листата в 25 МИР София и 29 МИР Хасково. По думите й това означава много повече пари и много повече възможности за лекарите и за развитието на сектора.

За разлика от всички останали партии, в Коалиция „Десните” сме се събрали хора, които са правили реформи и знаят какво и как трябва да се направи. Лекарският съюз може да бъде двигател на реформи, категоричен бе и водачът на листата на коалицията в 24 МИР София Юлиян Войнов. Според него това, което се случва в момента ни връща десетилетия назад. „Надяваме се, че ще можем да работим заедно, защото на нас бутафорно партньорство не ни трябва. Трябват ни смели и решителни реформи“, заяви още Войнов.