Цъфнаха банани в центъра на Пазарджик

Животът

01-10-2014, 11:39

Снимка:

Катя Бажлекова

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Природното явление било обичайно за сезона, според експерти

Необичайно за сезона явление предизвика любопитството ни. За цъфнал банан ни разказаха местни жители на Пазарджик. Плодовете на дървото се оказаха съвсем истински и се намират в семейната къща на художничката Катя Бажлекова.

Тя засажда бананово дръвче в двора си преди 5 години по-скоро като красиво декоративно растение, отколкото с надеждата, че дървото някога ще роди плод.

Преди няколко дни обаче, връщайки се от късно септемврийско море, Катя и семейството й за първи път виждат как цъфти банановото им дърво.

Бебето-банан е голямо колкото три грахови зрънца едно до друго. Под кората му ясно се виждат семенца, а вкусът на сърцевината е като на неузрял банан, по разказа на собственичката на късния плод.

Отглеждането на банани в България не е необичайно явление, коментира пред Plovdiv.utre.bg Кирил Донов, който е експерт по тропично и субтропично земеделие и също отглежда банани в двора на къщата си в село Долно Воден. По думите му в Пазарджик често могат да се видят бананови дръвчета или банани, отглеждани в саксия. Дървото цъфти на къс ден, обясни Донов.

Няма да видите по нашите геогрефски ширини бананово дърво, което вързва плод през лятото, когато денят е дълъг. Такива са особеностите на растението, обясни той.

Експертът посочи друг, от негова гледна точка, още по-странен случай. На цъфнал банан в Нови Хан, където климатът е далеч по-суров от този в Пазарджишко-Пловдивския край.

Растенията са студоустойчиви и няма нищо необичайно в цъфтежа им, заключи Донов.