Ивайло Московски: Кметовете са двигатели на развитието на отделните региони

Състоянието на държавата изисква тежки и непопулярни реформи, заяви кандидатът за народен представител

Кметовете са двигатели на развитието на отделните региони. Нужно е да чуем какви според вас трябва да бъдат приоритетите за развитието на Видинска област. Това каза водачът на листата на ПП ГЕРБ-Видин Ивайло Московски на среща с кметове на общини и населени места от област Видин. В разговора участваха 9 от 11-те общински кметове, избрани от различни партийни листи, съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ.

Московски призова присъствашите  след изборите заедно да търсят изход от тежкото положение в държавата и региона. „Необходимо е много отговорно политическо мислене и воля, защото трябва да се направят тежки и непопулярни реформи. Длъжни сме да бъдем повече държавници, отколкото партийци“, посочи той. Според него всички експертизи показват, че държавата се намира в тежко положение по отношение дефицитите в отделните сектори. „Големият проблем по двете оперативни програми – „Регионално развитие“ и“ Околна среда“, касае пряко развитието на вашите общини. Новото правителство трябва да положи максимални усилия тези две програми да стартират отново, защото чрез тях общините получават средства за ремонт на улици, водопроводи и канализация“, посочи Ивайло Московски. Той бе категоричен, че е инциирал тази среща, за да се проведе един спокоен и неформален разговор за проблемите на региона.

Водачът на листата на ГЕРБ-Видин заяви, че в програмата на партията има разработени няколко стратегии за Северозападна България, които включват целеви инвестиции в размер на 1 млрд. лева годишно. „В тях са включени проектите, които ще бъдат реализирани по различните оперативни програми, някои параметри по Дунавската стратегия, както и средства от бюджета“, посочи той. Ивайло Московски запозна присъстващите представители на местната власт с мащабната програма за енергийна ефективност, която ГЕРБ ще стартира, както и с мерките срещу енергийната бедност, която се изразява в трикратно увеличаване на средствата за енергийни помощи и разширяване обхвата на подпомаганите домакинсква.  
  „Пътят Е-79 е основен приоритет за ГЕРБ. Нужно е максимално силно да защитаваме интересите на региона, да се обединим този проект да се случи“, подчерта Ивайло Московски. Той пое личен ангажимент да подкрепя представителите на местната власт при разрешаване на проблемите на общините с държавните институции.

На срещата общинските кметове и кметовете на населени места отбелязоха, че това е първата подобна среща, която се инициира и дискутираха с кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Видин. Заявиха необходимостта от намаляване на административната тежест за общините при изпълнението на проекти с европейски средства, липсата на трайни работни места, необходимостта от правилни политики  в областта на туризма, административния капацитет в малките населени места.

„Намираме се в изключително сложна обстановка и във вътрешен, и в международен план. Времето изисква от нас, политиците, да търсим това, което ни обединява“, каза Ивайло Московски.