Йенс Столтенберг встъпва в длъжност генерален секретар на НАТО

Свят

01-10-2014, 07:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАТО започна военни маневри в Словакия

Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг днес ще встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО

Преди половин година Йенс Столтенберг беше единодушно избран да наследи на поста датчанина Андерс Фог Расмусен.

Очакванията са традиционно добрите връзки на 55-годишния Столтенберг с властите в Москва да спомогнат за постепенно размразяване на отношенията НАТО–Русия.
НАТО за пръв път ще има генерален секретар от страна, граничеща с Русия. Освен това през близо 10-те си години като премиер Йенс Столтенберг успя да реши редица двустранни проблеми и да си спечели доверието и симпатиите на Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Някогашен антивоенен активист, икономист по образование и умерен социалист по убеждения, Столтенберг е известен с прагматизма си и с таланта да води преговори. Всичко това подхранва прогнозите, че той ще се опита да възстанови диалога с Кремъл, който достигна най-ниската си точка след края на студената война.

В същото време обаче малцина допускат компромиси и рязка промяна в установения търд курс на НАТО към Русия, защото бъдещият генерален секретар на Алианса вече на няколко пъти остро разкритикува анексирането на Крим. Традиционно миролюбивата му и известна с неутралитета си страна, под негово ръководство увеличи значително военните разходи, включи се във войната в Афганистан и подкрепи въздушните удари срещу режима на Кадафи в Либия.

Назначението на Йенс Столтенберг за генерален секретар на НАТО изглеждаше предизвестено, след като стана ясно, че именно той е фаворитът и на Барак Обама и Ангела Меркел. Кандидатурата му беше одобрена някак прибързано и с минимална публичност. Изборът му обаче не се поставя под съмнение, а наблюдателите очакват той да направи Алианса по-прагматичен, по-умерен и по-гъвкав в справянето с новите предизвикателства.