ДКЕВР не реши за цената на тока

По-рано стана ясно, че в началото на следващата година токът ще поскъпне с около 1%.

Над три часа Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обсъжда какво увеличение на тока ще постанови от утре - 1 октомври.

В крайна сметка решение не беше взето, като се очаква това да стане в сряда, когато комисията ще заседава отново.

Предварителните изчисления сочат, че цената на тока ще скочи с около 10%, но срещу това има остра обществена реакция.

При общественото обсъждане комисията бе замерена със сурови яйца, а днес имаше протест от една от партиите, като утре се предвижда и друг протест срещу цените на тока.

По-рано стана ясно, че в началото на следващата година токът ще поскъпне отново - с около 1%. Днес пред сградата на енергийния регулатор се събраха недоволни граждани, които протестираха срещу поскъпването на електроенергията.

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ, "Енерго Про" и ЕВН вече съобщиха, че ще дадат възможност на клиентите си сами да отчетат показанията на електромерите си към 30 септември във връзка с промяната на цената на електроенергията от 1 октомври.

Във фактурите ще бъдат обозначени два подпериода - по старите цени до 1 октомври и по новите цени.

Клиентите на трите ЕРП-та, които направят самоотчет, трябва да подадат информацията до дружествата, като клиентите на ЕВН имат време да го направят до 3 октомври, а на ЧЕЗ и "Енерго Про" - до 7 октомври.

Самоотчитането няма задължителен характер, а за клиентите, които не са подали показания, потреблението през отчетния период ще се разпредели пропорционално на дните преди и след промяната на цената.

"ЧЕЗ Разпределение България“ АД ще започне извънредно отчитане на електромерите на своите клиенти, като с цел да се обезпечи бързото и качествено отчитане на електромерите, компанията ангажира допълнително 302 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивния ден, предава "Вести".