ГЕРБ с жалба до ЦИК за действия на председателя на РИК Кърджали

Цвета Караянчева настоява Беркант Барзат да бъде отстранен

„Уведомявам Ви, че днес, 30 септември 2014 г, председателят на РИК Кърджали Беркант Барзат еднолично е разрешил да бъде отворено помещението, в което се съхраняват изборните книжа и вътре да бъде допуснат техническият екип на Областната администрация.  Обезпокоителното е, че на огледа не е присъствал представител на РИК, въпреки, че именно РИК има ангажимента да контролира транспортирането, съхранението и разпределението на книжата“. Това заявява водачът на листата на ГЕРБ в област Кърджали Цвета Караянчева в жалба до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева.

В жалбата си Караянчева припомня, че на свое заседание на 29 септември членовете на РИК са определили датите 1 и 2 октомври, съответно сряда и четвъртък, за упражняване на контрол върху разпределението на бюлетините в определеното от областния управител помещение и са се договорили това да става в присъствието на поне двама представители на РИК от различни политически сили.

„Г-н Барзат обаче е нарушил взетото от РИК решение, с което поставя под съмнение неприкосновеността на изборните книжа и легитимността на предстоящия вот.  Като председател на РИК Барзат за пореден път нарушава правилата, а действията му създават предпоставки за контролиран вот. Настоявам да поеме отговорност за случилото се и да бъде отстранен като председател на комисията“, настоява областният координатор на ГЕРБ-Кърджали и водач на листата на ГЕРБ в областта Цвета Караянчева.