„Натюрморт” на Ван Гог за 50 млн. долара на търг в Ню Йорк

Работи на Ван Гог много рядко се появяват на търгове

Британската аукционна къща "Сотбис" /Sotheby's/ ще предложи на есенен търг в Ню Йорк, посветен на изкуството на импресионизма и модернизма, платното "Натюрморт. Ваза с маргарити и макове" на холандския художник постимпресионист Винсент ван Гог, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Според представители на "Сотбис" предварителната оценка на картината е 30-50 милиона долара. Ван Гог е работил над "Натюрморт. Ваза с маргарити и макове" през юни 1890-а г. в разположеното недалеч от Париж градче Овер в дома на своя приятел доктор Пол Гаше, който по онова време се е грижил за здравето на художника.

Картината е нарисувана само няколко седмици преди трагичната смърт на Ван Гог и предава сложното емоционално състояние, в което той се е намирал по онова време - отбелязва Саймън Шо, един от ръководителите на отдела за импресионизъм и модернизъм в "Сотбис". Художникът изпитвал сериозни финансови трудности и по всяка вероятност е дал платното на д-р Гаше като компенсация за оказаните му медицински услуги.
В средата на 20-те години на ХХ век "Натюрморт. Ваза с маргарити и макове" е едно от първите произведения на Ван Гог, попаднали в САЩ. По-късно картината е била в галерия в Бъфало, а през последните 20 години се е намирала в частна европейска колекция. По думите на Шо, работи на Ван Гог много рядко се появяват на търгове.

За разлика от Моне и Пикасо, които са имали дълга и плодотворна кариера, Ван Гог е рисувал кратко, отбелязват от аукционната къща. Художникът се самоубива на 37-годишна възраст. Търгът "Изкуството на импресионизма и модернизма" ще се състои на 4-ти ноември. Преди него платното ще бъде показано в Хонконг /2-5 октомври/ и в Лондон /12-18 октомври/.

Най-скъпата, продадена досега творба на Ван Гог, е "Портрет на доктор Гаше" /1890 г./. През май 1990 г. за нея на търг на "Кристис" са платени 82,5 милиона долара. През следващите 15 години картината оглавява списъка на най-скъпите произведения на изкуството, продавани някога на търг.