Издават книги на пловдивски автори с общинско финансиране

Мисия Пловдив

30-09-2014, 14:09

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

12 одобрени ръкописа трябва да бъдат отпечатани до 19 декември

12 ръкописа на книги ще получат шанс за издаване от общинската Програма за насърчаване на местни автори, стана ясно на пресконференция днес. Те ще си разпределят сумата от 17 хиляди 240 лева. Зад голяма част от проектите застават пловдивското издателство Жанет 45 и по регламент книгите трябва да се отпечатат до 19 декември 2014, съобщи Стефан Бонев от общинския отдел „Култура”.

Рекорден брой ръкописи е изчела 7-членната комисия, която разпределя общинската субсидия, каза Емилия Каменова - дългогодишен член на журито. 40 ръкописа са внесени за участие в конкурса, като най-възрастния автор е 94-годишната Ивет Елиезер Анави с текст за еврейската обредност. Най-младият автор е 17-годишна поетеса Янина Желязкова, чиито стихове за съжаление не са се харесали на журито. Най-масово подадените проекти са били за стихосбирки, обяви Баев. Според него 80 процента от текстовете са били в насипно състояние и имат вопюща нужда от редакторска и коректорска намеса.

Два от ръкописите - тези на Стефан Бонев и Начо Христосков , са били изтеглен с решение на общината, заради конфликт на интереси, тъй като и двамата са общински служители. Така е коректно, въпреки че и двете книги имат безспорни художествени качества, коментира Антон Баев  от журито.

От одобрените ръкописи половината от текстовете са краеведски изследвания.
Сред тях е „Пловдив-другият бряг на Европа” на Владимир Балчев, културологичния текст „Познатият непознат Пловдив” на Пенка Калинкова, „Явлението Найден Геров” на Никола Балабанов, текста на Мария Белчинова „С гайда, вино и сълзи” и т.н

Единственият одобрен критически текст е на Младен Влашки, озаглавен „Съвременният български роман - между употребата и експеримента”.

Общинският фонд ще финансира романа на Екатерина Костова „Писма под възглавницата”, както и  няколко стихосбирки – „Изкачване с глухарче” на Елена Диварова, антологията на Невена Ичевска „Стихове за Пловдив”, епиграмите на Асен Димитров – Феликс „Демократични промени”. Одобрен за печат е и сборникът с разкази „Летящият акордеон” на Ина Иванова.