Прeзидентът Росен Плевнелиев призова за обща имиграционна политика

Президентите на девет страни обсъждат в Португалия енергетиката, имиграцията и новите технологии

Президентите на девет държави от Европейския съюз, сред които и Росен Плевнелиев, участват в среща в португалския град Брага. В продължение на два дни те ще обсъждат теми, свързани с енергетиката, имиграцията и новите технологии.

Росен Плевнелиев е гост на десетата неформална среща на президентите от групата “Арайолуш”. Групата е създадена през 2003 година в португалския град Арайолуш от тогавашния президент на страната Жорж Сампайю, който откри събитието днес, предаде БНТ.
Групата събира президенти от европейските страни, които не представляват държавите си на европейски съвети и извън нея рядко имат възможност да се съберат заедно и да обсъждат общи проблеми.

Целта е да се получат неформални и открити разговори. Още преди началото на срещата Плевнелиев разговаря с португалския президент Анибал Каваку Силва.
В манастира Тибаеш, близо до град Брага, се събраха държавните глави на Португалия, България, Германия, Австрия, Финладия, Унгария, Латвия, Полша и Естония.
Първата сесия от разговорите е за енергетиката.

Според Плевнелиев България вече е направила първата крачка към разнообразяване на доставките след подписването в Баку на договора за Южния газов коридор.
Срещата продължава с обсъждане на въпроса за имиграцията към Европейския съюз. Това става в момент, когато от Сирия идва нова бежанска вълна.