Близо 8 млн. лева източени чрез скиминг у нас през 2013 г.

В България обаче кражбите чрез скиминг са значително по-малко, отколкото в Западна Европа

7 930 000 лева са били откраднати чрез скиминг в България през миналата година. Това показват данните на компания за финансови анализи, цитирани от „24 часа". Банковите карти са били 8 259 629, или средно по една на човек. По неофициални данни най-големите спецове със скиминга са наши сънародници. Експертите твърдят, че 95 % от всички измами от този тип в света са извършени от българи. През 2012 г. чрез скиминг у нас са били източени 7,71 млн. лв., а през 2008 г., откогато се води статистиката - 6,89 млн. лева.

В България обаче кражбите чрез скиминг са значително по-малко, отколкото в Западна Европа. От този вид престъпления джобовете на французите например са олекнали с 900 млн. лв. само през 2013 г. Жителите на страната с най-мощната икономика на Стария континент - Германия, са се простили с 80 млн. лева.

Скимингът е метод за събиране на данни от кредитна, дебитна или друга банкова карта чрез банкомат или ПОС терминал. Има различни видове скимиране, но всички разчитат на магнитната лента на банковата карта, за да свалят информацията, която им трябва. Повечето карти разполагат и с чип. Той е много по-модерна и защитена технология, докато магнитната лента се използва от 50-те години.

Записващо устройство тип скенер - скимер се монтира предварително от измамника на машината. Когато човек сложи картата си в „заразеното" устройство, скимерът моментално записва данните от картата, защото то не може да се забележи. Получената информация се нанася на нова пластика и се използва за източване на средствата на нищо неподозиращата жертва.

Съвременните банкомати имат четци и за лентата, и за чипа, за да могат да се ползват и по-стари банкови карти. За извършване на транзакция обикновено се използва много по-незащитената магнитна лента.