ДКЕВР обявява официално с колко поскъпва тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да обяви днес с колко поскъпва тока от сряда.

Това става дни преди насрочените за неделя предсрочни парламентарни избори. При общественото обсъждане на новите цени членовете на ДКЕВР бяха замеряни с яйца. Стигна се до размяна на реплики между присъстващи на заседанието.

Средното увеличение на общата цена на тока за битови клиенти на регулирания пазар от 1 октомври е в размер на 9.79%, съобщиха преди седмици от ДКЕВР.

Регулаторът предлага цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители да се измени от 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което представлява изменение с 9.83%.

Средната цена за достъп и разпределение е изменена с 8.9%. Това се прави с оглед ЕРП-тата да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за инвестиционните им програми, гарантиращи надеждност и сигурност на снабдяване с електрическа енергия.

За клиентите на ЧЕЗ регулаторът предвижда цената на дневната електроенергия да се повиши с 9,97 процента, а нощната - с 9,84 процента. За клиентите на ЕВН повишението ще е съответно с 9,70 и 9,35 на сто, а за Енерго-Про - с 9,80 и 9,51 на сто.

Още преди дни ДКЕВР обяви, че поскъпване на тока от 1 октомври ще има, но вероятно цените на парното и топлата вода ще останат на същите нива. Експерти обаче очакваха поскъпването да е около 7-8%. От своя страна топлофикациите продължават да настояват за по-скъп ток, произвеждан от когенерациите.  Очаква се това да стане от нова година.

Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в системата, коментира председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

С увеличението на цената на електричеството състоянието на НЕК няма да се подобри, но има механизми, за да бъде оздравена компанията, заяви Тодорова.

Тя не пропусна да отбележи, че предложението за 10% бе трудно за комисията и в този размер, но смятаме, че социално може да бъде понесен.

В същото време продължава да се трупа напрежение срещу новите цени на тока. Различни организации се заканиха с повторение на февруарските протести срещу цените на тока.