Ядем масло менте

Пълно е с вода и растителни мазнини

Немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на закона се влагат от производителите в маслото. Това показва изследване на Българската национална асоциация „Активни потребители", цитирано от БТА. Тестът, който е направен в две независими лаборатории, е обхванал 15 от най-популярните на пазара марки масло.

Нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина е установено при четири от изследваните проби. Най-често това са твърди растителни масла, например палмово масло. От години то се използва в производството на сирене.

75 % достига количеството на немлечните мазнини в някои проби. В останалите с нарушение то варира между 10 и 50 %. При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Изследването е установило и друга лоша практика, а именно наличие в кравето масло на повече вода от обявеното. Несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото е отчетено при пет от пробите. При част от тях дори разминаването е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.