Осем мигранти загиват всеки ден, в опит да стигнат по-богата страна

През 2014 г. италианските власти са регистрирали над 112 хил. нелегални имигранти – почти три пъти повече от през 2013 г.

Осем мигранта са загивали всеки ден за последните 14 г., опитвайки се стигнат до по-заможни държави, като мнозинството от тях се опитват да се доберат до Европа, показва доклад на Международната организация за миграция.

Почти 40 хил. души са загинали по света според изследването на МОМ, най-обширното до момента, като около 22 хил. от тях са изгубили живота си на път към Европа.

Само през 2014 г. са умрели 4077 души, което показва остър ръст в ситуацията, а според организацията истинските стойности са още по-високи.

Документът призовава правителствата и международната общност да обърнат внимание на „епидемията от престъпления и измъчвания”.

„Нашето послание е откровено: няма нужда мигрантите да загиват. Време е да направим повече от това да броим жертвите. Време е да включим света в усилията да спрем насилието над отчаяните мигранти”, заяви директорът на организацията Уилиям Суинг.

Несъразмерно високите нива на смърт в Средиземноморието „отразяват драматичното увеличение в броя мигранти, опитващи се да стигнат Европа”, се казва в проучването.

През 2014 г. италианските власти са регистрирали над 112 хил. нелегални имигранти – почти три пъти повече от през 2013 г., предава "Гардиън".

„Въпреки огромните суми пари, които се харчат за събиране на информация за миграция и граничен контрол, много малко агенции събират и публикуват данни за смъртността сред мигрантите”, посочи Франк Лазко от МОМ.