Протестите в Хонконг се разрастват

Демонстрантите искат повече политически права от Пекин

Хиляди продемократични демонстранти блокираха главните улици в много квартали на Хонконг, предаде ДПА, цитирана от бТВ. Жителите на китайския административен район настояват той да получи повече политически права от Пекин. Те искат промяна на начина, по който се избира ръководителят на хонконгската администрация.

Демонстрантите, екипирани с очила и маски за лице и увити с фолио, за да се предпазят от сълзотворния газ и лютивия спрей, излязоха по улиците около правителствения комплекс в центъра на Хонконг. Това принуди властите да отклонят автобусните линии и да затворят станцията на метрото. 

Тази нощ полицията използва сълзотворен газ и палки срещу протестиращите, но не успя да ги разпръсне. По официални данни над 40 души са пострадали при сблъсъците.

Транспортът и икономическата активност днес сутринта в Хонконг бяха силно нарушени заради масовите продемократични демонстрации.  След вчерашните сблъсъци между полицията и десетки хиляди демонстранти, които заклеймиха решението на Пекин да ограничи изборните права, редица кръстовища продължават да бъдат блокирани от протестиращите. Заради протестите основните пътни артерии, където обикновено има огромни върволици коли, бяха празни.

Според транспортното министерство движението по над 200 автобусни линии е спряно или отклонено от обичайния маршрут. Според властите в Хонконг 17 банки са били принудени да затворят 29 филиала в града.