Държавата няма пари за най-неотложни плащания

Животът

29-09-2014, 13:44

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радосвета Бочукова

Всичко от Автора

Ситуацията в страната е извънредна, милиард и половина е дупката в бюджета, според вицепремиера Екатерина Захариева

Държавата няма пари за най-неотложни плащания. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Нямаме нито лев за зимното поддържане на пътищата, каза тя.

Пак заради липса на пари е блокиран ремонта на 34 километра от най-разбитата част на автомагистрала Тракия. Неразплатени са и най-важните инфраструктурни проекти на държавата като виадуктите. Задълженията там са около 5 милиона лева, подчерта Захариева. По думите й 88 процента от бюджета на министерството на регионалното развитие е изхарчен още в първите шест месеца на годината. При това не става въпрос за извънредни плащания, а за нормалното функциониране на държавата, подчерта министър Захариева. Държавата няма пари и да се разплати и с фирмите, които вече са извършили някакви дейности.   

На фона на всичко това имаме две спрени европейски програми и една затворена банка. Ситуацията в страната е извънредна, подчерта вицепремиерът Захариева.

Милиард и 100 милиона е дупката  в бюджета по изчисления на служебния кабинет.

Липсват пари за социални дейности, увеличени за заплатите в МВР без да са осигурени необходимите 160 милиона за това. Има недофинансиране в Здравната каса.

В тая ситуация, дължавата е принудена да тегли нов заем, подчерта Екатерина Захариева и изрази надежда, че до края на годината ще бъдат възстановени европейските програми  „Околна среда” и „Регионално развитие”.

 Надявам се да имаме след 5 октомври ново правителство и парламент, които да гласуват актуализация на бюджета, защото това е неизбежно, обобщи икономическия вицепремиер.