Ще се самосеизира ли ЦИК за агитациите на турски език в кампанията?

Българските граждани не са безразлични към нарушителите на закона!

Както и в предишни предизборни кампании, така и в тази ДПС провежда кампанията си с мероприятия, в които агитира на турски език, нарушавайки закона. В Раздел II на Изборния кодекс, чл.181, ал. 2 ясно и категорично е записано: Предизборната кампания се води на български език! С това разписание на закона обаче ДПС никога не се е съобразявало, не се съобразява и сега.

Изборите, които предстоят след дни са за Народно събрание – органът, който създава законите.  
Как едни хора, които демонстративно не спазват законите, ще пишат такива? Този въпрос си задават хиляди български граждани, ставайки свидетели не един път на предизборните прояви на ДПС.

Български журналисти от различни медии признават, че при отразяването на предизборните събития на Движението за права и свободи срещат трудност, защото не разбират какво се говори от трибуната и не знаят как да предадат информацията си. Обръщат се към пиарите на партията за помощ, които им „превеждат“ какво е казано от предизборната трибуна, но дали това наистина е казано, журналистите така и не узнават. От трибуната може да се каже всичко, включително и против България. Ако не знаеш турски няма как да разбереш. Това явление се наблюдава в региони като  Варна, Разград, Шумен, Добрич, Силистра, Кърджали, Хасково, Благоевград.

На турски говори лидерът на движението  Лютви Местан, давайки пример как се нарушава законът.  И не само той.  На митинг в Долни чифлик Йордан Цонев (чиито майчин език е българският) също агитира на турски. Той дори провокативно се закани на държавата: „Не ни разрешават, но няма да стане тяхното”.

За каква продажност и каква безпардонност става въпрос хората преценяват сами. Но те не са нито глупави, нито безразлични. Въпросът е защо Централната избирателна комисия остава безразлична? Защо си стои тихо встрани от случващото се и не се самосезира за нарушаването на закона.

Съгласно чл. 5 от Правилника за организацията на дейността на ЦИК, именно тази комисия упражнява контрол по прилагането на Изборния кодекс. Явно обаче не го прави.

Така в наверечието на важните за страната избори, които ще определят състава на 43-то Народно събрание и ще предначертаят пътя на България за следващите години, възникват въпроси – защо една партия нарушава безнаказано закона и никой не я спира, защо ЦИК не упражнява контролът, който трябва да упражнява? И щом това се случва, ще бъде ли нарушен законът и по време на самите избори? Ще бъдат ли гласовете отчетени за ДПС –реални, истински?

Хората, обикновените гласоподаватели чакат отговори. Време е ЦИК да ги даде.