Тристранката дискутира актуализацията на бюджета на 1 октомври

Заседанието бе отложено, тъй като работодатели и синдикати не са получили необходимите документи навреме

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. и бюджета на Националната здравноосигурителна каса на заседание на 1 октомври, сряда, от 11:00 часа, съобщава правителствената информационна служба.

Заседанието в Министерски съвет ще бъде председателствано от вицепремиера Йордан Христосков.

Предишното заседание бе насрочено за днес, 29 септември, но работодатели и синдикати обявиха, че няма да се включат в дебатите, тъй като не са получили необходимите документи навреме.

„Подготовката на изменения в бюджетите на държавата и на Националната здравноосигурителна каса за настоящата 2014 г. безспорно са достатъчно сложен и комплекен въпрос, свързан с европейски ангажименти на страната по важни макроикономически параметри”, заявяват от КНСБ, които също поискаха отсрочка.

„Тези промени са свързани със задълбочени анализи и съгласуване на възможностите и законовите ангажименти на редица първостепенни разпоредители с бюджетни средства, което обуславя необходимост от достатъчно време, за да се огледат и предотвратят възможните рискове и предизвикателства. В тази връзка КНСБ много добре разбира, че правителството има нужда от време, за да проведе всички необходими съгласувания и разчети. Вероятно това е и причината, поради която социалните партньори не са получили в законовия срок съответните законопроекти, включени в дневния ред на заседанието на НСТС, насрочено за 29 септември 2014 г.”, казват от синдиката.

Те подчертават, че за обсъждане на подобни сложни въпроси е необходимо време за осмисляне на предложенията на правителството и подготовка на конкретни и аргументирани становища пред НСТС.

„От друга страна, нищо не налага да се прибързва с разглеждането на корекциите по Държавния бюджет и този на НЗОК с оглед на факта, че това са въпроси от компетенцията на Народното събрание, каквото в момента не функционира”, завършват КНСБ аргументите си за исканото отсрочване на срещата.

Преди дни БСК също потвърди, че иска дискусиите да бъдат изместени с няколко дни, както и че няма да участва в заседанието в понеделник.