Изслушват Кристалина Георгиева за комисар в ЕК в четвъртък

Тя ще се яви пред три комисии – по "Бюджети", "Бюджетен контрол", и "Правни въпроси"

В Европейския парламент в Брюксел днес започват изслушванията на кандидатите за комисари в комисията на Жан-Клод Юнкер. Всеки от 27-те номинирани ще трябва да се яви пред една или повече парламентарни комисии, чиято дейност е пряко свързана с бъдещия му ресор и в продължение на 3 часа да даде отговори на поне 45 въпроса. Те са разпределени между различните комисии и отделните политически групи според числеността им, съобщи БНР. Европейският парламент няма право да отхвърля отделни кандидати, но ако не одобри някой от тях, може да гласува "против" пълния състав на новата комисия.

В четвъртък българският кандидат – Кристалина Георгиева, ще се яви пред три комисии – по "Бюджети", "Бюджетен контрол", и "Правни въпроси".

В Европейския парламент обаче има резерви към някои от номинираните, за които вече е ясно, че предстоят трудни изслушвания с непредвидим краен резултат. За британския кандидат – умереният евроскептик лорд Джонатан Хил – има съмнения дали е достатъчно компетентен да отговаря за финансовите услуги, дали някогашната му лобистка дейност в сектора няма да доведе до конфликт на интереси, и дали наистина е ангажиран с европейската идея, както изисква Лисабонският договор. Проблем с конфликт на интереси се очертава и при испанеца Мигел-Ариас Канете, който трябва да отговаря за климатичните промени и енергетиката, след като само допреди дни беше акционер в петролни компании. Канете продаде акциите си, членове на семейството му обаче остават акционери и участници в бордовете на енергийни фирми. Аленка Братушек номинира сама себе си за еврокомисар, докато още беше премиер на Словения, и това се приема с неодобрение от много от евродепутатите. Голяма част от тях не искат за европейското гражданство да отговаря унгарецът Тибор Наврашич, чиято управляваща партия продължава да е обект на критики от Брюксел за нарушаване на основни граждански права в страната.

Изслушванията ще приключат на 7-и октомври, тогава се очаква да бъде обявена и официалната позиция на Европарламента за отделните кандидати.