Обама: Подценихме заплахата от ислямистите

Според американския президент ислямистите са се сдобили с военен капацитет, събирайки останките от старата армия на Саддам Хюсеин в Ирак

Американският президент Барак Обама заяви, че агенциите за сигурност в страната са подценили заплахата от бунтовете на ислямистите в Сирия.

Обама посочи в откровено интервю, че САЩ са победили Ал-Кайда в Ирак, но джихадистите са се възползвали от липсата на власт в съседна Сирия, за да се възродят като „Ислямска държава”.

Той отбеляза, че военната операция би била само част от действията за справяне с радикалната групировка, като е нужно и политическо решение.

„По време на гражданската война в Сирия, където имаме огромни региони в безвластие, екстремистите успяха да се преобразуват, да се възползват от кризата и да привлекат чужди бойци, които вярват в джихадистките небивалици”, каза американският държавен глава.

Той отбеляза, че ислямистите са се сдобили с военен капацитет, събирайки останките от старата армия на Саддам Хюсеин в Ирак, предава „Би Би Си”.

Обама повтори, че САЩ са „подценили какво се е случвало в Сирия”, както и че не са оценили правилно способностите и желанието на обучената от тях иракска армия да се противопостави на джихадистите.