Обсъждат актуализацията на бюджета днес

Актуализацията на бюджета ще да бъде обсъдена на извънредното заседание на Съвета за тристранно сътрудничествo.

Синдикати и работодатели обаче са категорични, че няма да присъстват, тъй като документите не са им дадени два работни дни по-рано, за да се запознаят с тях.

Президентът Росен Плевнелиев застана зад намерението на кабинета "Близнашки" да актуализира бюджета. Промените предвиждат заем от 4.5 млрд. лв., който да бъде изтеглен до края на годината.

Част от парите ще се ползват за подкрепа на банковата система. В проекта е записано, че е има възможност за рефинансиране на дълга за подкрепа за банковата система, в рамките на одобрената държавна помощ от Европейската комисия в размер до 2,9 млрд. лв.

Дава се и възможност за държавен заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 700 млн. лева. Държавата ще увеличи и с 2 млрд. лв. максималния размер на държавните гаранции в полза на Фонда за гарантиране на влоговете в банки.

Заложеният дефицит надхвърля ограничението от 3%.

Изчисленията показват, че така дупката в хазната в края на годината ще надхвърли 2 милиарда лева. Според заложените сега параметри, дефицитът във държавния портфейл е близо милиард и половина лева.

Очаква се проектът да бъде гласуван на следващото заседание на кабинета. Окончателното решение ще вземе новият парламент след изборите на 5 октомври.