Вестниците в понеделник, 29 септември

Най-доброто от печата

29-09-2014, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бизнесмен иска да дари на България плаващ остров с площта на Белгия


"24 часа"
България може да разшири територията си с още 27 хил. кв. км, като обяви за свой остров в Тихия океан, който се намира на около 1000 км северно от Нова Зеландия и на 16 000 км от България. В момента той е собственост на компанията на българския бизнесмен В. Б., който го предлага на държавата официално. Площта на острова е колкото на Белгия (30 хил. кв. км), или една четвърт от тази на България, пише той в предложение до президента Росен Плевнелиев.
Бизнесменът пожела да остане анонимен от страх, че може да му бъде оказван натиск от престъпни групировки, но името му, както и това на компанията се пазят в редакцията на в. “24 часа”.
Островът е природен феномен, тъй като е плаващ из океана, образуван от вулканично изригване, дължината му е 480 км, а ширината 57 км. Собственост е на
регистрираната в Панама компания на В. Б. “Ван Мепел Инк” от 2013 г., става ясно от писмото на бизнесмена до президента Росен Плевнелиев, с което той предлага на държавата да присъедини имота му към България. Писмото е внесено на 16 септември, след като преди това 3 месеца В. Б. чака отговор от Министерския съвет и МВнР. Там внесъл предложението си на 1 юли, когато на власт бе правителството на Пламен Орешарски.


Нов ред за наследяване на емигрантите ни
"Труд"
Начинът, по който се наследяват имоти на граждани на ЕС, живели и работили в друга държава от общността, се променя напълно от 17 август догодина. Тогава влиза в сила нов европейски регламент, стана ясно на семинар, организиран от Нотариалната камара.
Сега според българския Закон за наследството, ако български гражданин, който живее и работи в Испания например, почине там и е оставил имот в България, наследниците на имота се определят по българския закон. След 17 август 2015 г. обаче наследниците вече ще се определят по закона на държавата, в която е било обичайното местопребиваване на починалия, т.е. Испания, обясни София Муратиду, нотариус от Солун.
По същия начин, ако грък има имоти и в Гърция, и в България и почине в България, и двата имота ще се наследят според българските закони. В регламента изобщо не се уточнява колко дълго трябва човекът да е живял в дадена страна, за да се смята тя за негово обичайно местопребиваване.


Искат "Чудесата на България" в Пекин
"Стандарт"
Постоянната изложба "Чудесата на България" в зала 3.3 на НДК, както и фотопана на родните светини да бъдат презентирани на международен форум в Пекин. Тази покана към главния редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова отправи президентът на Китайската фолклорна асоциация Шен Тче по време на откриването на международна конференция на ЮНЕСКО в НДК. "Чудесата на България" е уникален проект, който трябва да бъде видян и в Китай", каза Тче на главния редактор на "Стандарт". Над 100 учени от 35 държави се включиха в мащабния пътуващ форум за ролята на младите хора в опазването на културното наследство, организиран от фондация "Созопол" под егидата на ЮНЕСКО. Експерти от Франция, Германия, Афганистан, Италия, Саудитска Арабия и др. коментираха високото признание, което получава българската фондация "Созопол" с домакинството на конференцията.


Зимата идва на 19 октомври
"Новинар"
Очакват преспи в цялата страна
Зимата ще дойде на 19 октомври.
Тогава се очаква живакът да падне рекордно и да завали сняг в цялата страна. Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според синоптиците ще трябва да изтупаме палтата от нафталина и да ги приготвим за средата на месеца, когато се очакват хладни и облачни дни.
Въпреки че на 19 октомври вече ще има преспи, метеоролозите прогнозират и топли дни. След голямото застудяване се очаква циганското лято да се върне, а термометрите да скочат поне до 20 градуса, както "Новинар" вече писа. През настоящата седмица пък ни очаква слънчево време, температурите ще достигнат до 25 градуса. Не се очакват и превалявания поне до четвъртък.


Плевнелиев: Бюджетът беше сбъркан нарочно
"Стандарт"
Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки" в Борисовата градина, съобщи Фокус.
„Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не бяха казани в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно", добави Плевнелиев и добави, че в момента не правят нищо повече от това да кажат истината на народа за приходите.


Тренчев призова за протестен натиск в защита на КТБ
"Дума"
Нормативната ни система разполага с всички инструменти, за да реши казуса "КТБ". Това каза лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев на пресконференция, организирана от фейсбук инициативата "КТБalive".
Той припомни, че още преди месец и половина експертен съвет на работодатели и синдикати е предложил план за оздравяване. В близките дни експерти като Красимир Ангарски, Емил Хърсев, Валери Димитров ще представят своите анализи по темата. Много ясно и категорично се доказва, че твърденията на Иван Искров, че трябва специално законодателство и че трябва да се изчака парламент, който да гласува специални закони, не е правилно, заяви Тренчев.
Тренчев се обърна към хората, които работят в компании, засегнати от кризата в КТБ: "Престъпната група, която причини проблема, иска да върви докрай, и единственият начин да се спре е чрез уличен организиран протестен натиск".


Полицаите се стягат за протест
"Монитор"
Най-голямата синдикална организация на полицаите предупреди вчера, че е в готовност за ефективни протести заради подготвяните мерки, с които се премахва ранното пенсиониране на униформените. „Всякакви обсъждания на темата са се състояли без участието на професионалните организации на служителите в сектора „Сигурност", обявиха в свое писмо от синдиката. Както „Монитор" писа, в сряда кабинетът прие проекторешение за одобряване на доклад със стъпки в отговор на препоръките на ЕК към България от юли във връзка с пенсионната възраст у нас. Организацията на служителите в МВР обаче определи решението на правителството като „безцеремонно погазване" на основни принципи на социалния диалог и поиска оставката на социалния министър Йордан Христосков, който показвал „очевидна некомпетентност".


Мирослав Ненков: На път сме да решим проблема с ваксините
"24 Часа"
Около 40 млн. лв. още са необходими на Министерство на здравеопазването до края на годината. Финансовото министерство ще включи тази сума в актуализацията на бюджета. Това каза пред bTV служебният здравен министър Мирослав Ненков.
Щетите, които са нанесени на пациентите, са трудно измерими. Необходимо е да се измисли и да се въведе система за контрол върху работата на лекарите, смята Ненков.