Белград блокиран заради гей-парад

В безредици на гей-парада през 2010 г. пострадаха над 150 души, главно полицаи

Сръбската столица Белград е блокирана от полиция заради гей-парада, който ще се проведе в градат за първи път от 2010 г.

Събитието ще бъде наблюдавано отблизо от ЕС като тест за спазването на правата на човека на фона на амбициите на страната да влезе в съюза, предава АФП.

В центъра на Белград, където ще бъде парадът, е забранено движението на автомобили в радиус от три километра, като жандармерия и полиция са разположени на всеки ъгъл.

На места служителите са подредени напряко по големите булеварди и претърсват пешеходците.

Разрешава се преминаването единствено на живеещите в района и на снабдените със специална акредитация да присъстват на марша.

Според графика на събитието, шествието започва в 13:30 часа българско време от сградата на Министерския съвет, а маршрутът му е дълъг 2 км и минава по бул. „Княз Милош“, покрай парламента до кметството на Белград.

Ултра националистически групи и крайнодесни радикали заплашиха да излязат на улицата и да протестират срещу парада. Премиерът Александър Вучич предупреди, че който се опита да предизвика безредици, ще бъде строго наказан.

Някои членове на сръбското правителство обявиха, че ще участват в гей-парада - министърът на европейската интеграция Ядранка Йоксимович, главният преговарящ за присъединяването към ЕС Таня Мишчевич и министърът на културата Иван Тасовац.

Западни дипломати, сред които и членът на делегацията на ЕС в Белград Майкъл Девънпорт, също съобщиха, че ще участват.

Патриархът на влиятелната Сръбска православна църква определи гей парада като „безнравствен“ и „наложен от хомосексуалното лоби и неговите ментори в Западна Европа“.

В безредици на гей-парада през 2010 г. пострадаха над 150 души, главно полицаи, а материалните щети достигнаха над един милион евро.