Във виното има полезни бактерии

Някои бактерии във виното прилепват изключително добре към стените на червата и затова са много полезни

спански учени изолираха 11 щама бактерии от виното, включително и пробиотици, като характерните за киселото мляко Лактобацилус, съобщи Лайв сайънс, цитирано от БТА.
"Досега се смяташе, че най-богати на пробиотици са ферментиралите млечни продукти, а пробиотичните свойства на бактериите във виното почти не са изследвани - каза авторът на изследването Долорес Гонсалес де Лано от Автономния университет в Мадрид. - Вече обаче има нужда от нови, не млечни пробиотици, защото все повече хора не могат да понасят лактозата, а и в млечните продукти има холестерол". Испанските учени са проверили дали бактериите от виното могат да оцелеят в човешката храносмилателна система - изложени на стомашни сокове, жлъчка и ензима на слюнката лизозим. Иначе не биха могли да имат полезен ефект. Резултатите показват, че те оцеляват дори по-добре от няколко щама бактерии, чиято полза за зравето е известна. Някои бактерии във виното прилепват изключително добре към стените на червата и затова са много полезни срещу патогени, например срещу Е. коли.
Пробиотиците във виното са като съдържащите се в млякото, киселото зеле, маслините плодове, зърнени култури, месо и риба.
Откритието обаче не означава, че изпиването на чаша-две вино е със същия ефект като киселото мляко, подчертават учените. Пробиотиците в него намаляват след процеса на стабилизиране със сулфити.