Расмусен: Путинова Русия беше най-голямото ми разочарование

С групировки като ИДИЛ не може да се водят преговори. Те трябва да бъдат разгромени и унищожени, заяви генералният секретар на НАТО

Русия на Владимир Путин беше една от най-големите ми грижи по време на мандата ми като генерален секретар на НАТО, заяви Андерс Фог Расмусен на страниците на вестник Independent.

„Сега светът е различен от времето, когато станах генерален секретар на НАТО преди 5 години. Предизвикателствата, които срещаме, са много по-големи и по-сложни в сравнение с всяко едно време след Студената война. Обградено от дъга от кризи, НАТО трябва да работи в по-голямо сътрудничество с партньорите със сходен начин на мислене по целия свят, за да се запази световният ред въз основа на който изградихме мир и просперитет”, коментира Расмусен.

„По нашите южни граници вид варварски екстремизъм, промотиран от така наречената „Ислямска държава”, се разпространява като раково образувание в Ирак, Сирия и отвъд техните граници. С групировки като ИДИЛ не може да се водят преговори. Те трябва да бъдат разгромени и унищожени”, добави генералният секретар на НАТО.

„На изток Русия показа силно пренебрежение към международните закони и брутална решителност да преначертава граници със сила. От Молдова до Грузия, сега и в Украйна, Русия използва смес от икономика, политика, пропаганда и военен натиск, за да създава нестабилност и конфликти. Планът на Москва е да спре съседите на Русия да избират собствения си път, така, че да може да възстанови сферите си на влияние.

Поведението на Русия е моето най-голямо разочарование за последните пет години. В първата си реч като генерален секретар на НАТО се фокусирах върху търсенето на стратегическо партньорство с Русия. Въпреки нашите усилия, от времето на колапса на комунистическата система, Русия разглежда НАТО не като партньор, а като противник.

Докато Русия не промени своя курс, няма да можем да работим заедно както обикновено. Мисля, че отношенията с Москва ще останат будещо тревога предизвикателство в обозримо бъдеще”, подчерта Расмусен.