Вестниците в неделя, 28 септември

Най-доброто от печата

28-09-2014, 08:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Световната титла на българския ансамбъл по художествена гимнастика е сред актуалните теми на неделните вестници.

„Българският ансамбъл по художествена гимнастика е новият световен шампион в многобоя, съобщиха на сайта си от Българската федерацията па художествена гимнастика.
Златото дължим на Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Христиана Тодорова..." - в. „Труд".

„Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели световната титла в многобоя на първенството в Измир, Турция.
Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова изиграха отлично двете си композиции и заслужено грабнаха златните медали.
Възпитаничките на Ина Ананиева стигнаха до страхотния успех, след като завършиха общ сбор от 34.449 точки. Те получиха 17.133 точки за съчетанието с пет чифта бухалки и 17.316 за композицията с три топки и две ленти.
Ансамбълът на Италия спечели сребърния медал, след като завърши с общ сбор от 34.282 точки. Гимнастичките на Беларус заеха трето място с 34.133 точки.
Големият фаворит Русия остана едва на четвърта позиция. Руският ансамбъл се получи най-висок сбор на топки и ленти - 17.816 точки, но се провали в съчетанието с бухалки, където получи едва 16.133 точки..." - в. „Дневник".

„Новите златни момичета на българската художествена гимнастика стъпиха и на световния връх! Грациите от ансамбъла на България станаха абсолютни шампионки в Измир!...
"Уникално! Огромна награда и венец за труда на момичетата и треньорския екип. България не е имала световен шампион в многобоя от 18 г. Посвещаваме победата на всички българи. В такива времена, в които в България новините са предимно негативни, а хората са затрупани с купища трудности, съм щастлива, че момичетата дадоха повод за усмивки. Знам колко ги обичат хората в България. И затова благодаря на всички за подкрепата. Посвещаваме световната титла на всички българи", каза за "24 часа" през сълзи от радост шефът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.
"Момичетата се бореха като лъвици и доказаха себе си. Никога ни съм ги виждала да играят така. Особено с второто си съчетание - просто излязоха и заявиха - ние сме световните шампионки", добави Раева.
"Поздравявам треньора на ансамбъла Ина Ананиева за всеотдайната работа. Целувки за целия екип, който работи с момичетата. Това е доказателството, че всяка минута безсъние си струва. Специално благодаря на треньорите във всички клубове по художествена гимнастика. този успех е и техен", каза още Илияна Раева..." - в. „24 часа".

Всекидневниците съобщават и за полицейска операция, при която са задържани нелегални бежанци.

„70 нелегални емигранти са задържани в специализираната полицейска операция по залавянето на бежанци, която се проведе в Северния парк, в столичния квартал „Надежда", съобщи Нова тв.
Полиция е заградила района. Акцията е по сигнал на жители, че там са разтоварени нелегално чужденци.
Емигрантите вероятно са докарани и оставени в столицата от каналджии, съобщава БНР..." - в. „Сега".

„...Предстои бежанците да бъдат разпитани от служители на МВР, след което да бъдат настанени в специализирани общежития.
Към 11:15 часа са били задържани общо 24 мъже, 2 жени и четири деца - чужди граждани.
При проверка на адрес от служители на 5 РУ на МВР в столичния квартал Враждебна са установени 40 чужди граждани, от които 33 мъже, 6 жени и едно дете..." - в. „Стандарт".

„...Емигрантите вероятно са докарани и оставени в столицата от каналджии, съобщава БНР.
При проверка на адрес от служители на 5 РУ на МВР в столичния квартал Враждебна са установени 40 чужди граждани, от които 33 мъже, 6 жени и едно дете.
Столичната полиция продължава работа по изясняване на факти и обстоятелства по двата случая. По отношение на чуждите граждани предстои да бъдат взети мерки от компетентните институции..." - в. „24 часа".

„МВР днес задържа общо 70 бежанци, нелегално влезли в страната, през границата с Турция. Установено е, че те са от Сирия и Ирак, съобщи БиТиВи.
Граждани сигнализирали на полицията сутринта, че в Северен парк има голяма група чужденци. Там са задържани 30 души - 24 мъже, две жени и 4 деца. Никой от тях няма редовни документи. Докато се установи какво да се прави са настанени в сградата на пожарната в кв. "Илиянци".
При друга операция в кв. "Враждебна" са задържани общо 70 души - 33 мъже, 6 жени и едно дете.
Всички те засега остават под юрисдикцията на МВР, съобщават от Агенцията за бежанците. Към момента никой от тях не е подал молба за получаване на статут.
Предстои да бъдат настанени в центрове за бежанци.
От МВР казват, че всички са в добро физическо и психическо здраве." - в. „Дневник".

Предстоящите след седмица парламентарни избори също са сред актуалните теми на вестниците.

„10 социологически агенции бяха регистрирани от Централната избирателна комисия и ще имат право да правят социологически проучвания в деня на изборите. Освен известните ни досега "Сова 5", "Галъп интернешънъл", АФИС, "Алфа рисърч", "Медиана", НЦИОМ, "Медиана", "Институт за социални изследвания и маркетинг-МБМД" и "Екзакта" регистрация са получили и от агенция "Болкан бритиш соушън сървейс".
По закон вчера изтече срокът, в който агенциите могат да заявят желание да правят проучвания и паралелно преброяване в деня на парламентарните избори - 5 октомври. Изборният кодекс обаче изрично забранява преди края на гласуването да се обявяват междинни резултати от екзит-пол. Забранени са и "класациите", които медиите си измислят, за да предоставят информацията как върви изборната надпревара в деня на вота.
Първите данни от екзит-пол могат да бъдат обявени, след като ЦИК обяви край на изборния ден. По закон той трябва да приключи в 19 ч. Има възможност да бъде удължен с още час, ако има изборни секции, пред които има опашка от граждани, желаещи да пуснат бюлетина. В този случай членове на секционните комисии събират личните документи на чакащите, докато упражнят правото си на вот." - в. „Труд".

„Полицаи от Варна са арестували купувач на гласове в село Любен Каравелово, съобщиха от пресцентъра на полицията. При обиск в жилището на мъжа са открити и иззети мобилни телефони и таблет. Именно в него била информация със списък на хора, които вече били платени, за да гласуват за точно определена партия или коалиция. Към претърсванията е пристъпено, след като в началото на седмицата е получена информация, че местен жител предлагал пари на хора от селото с цел закупуване на гласове за предстоящите избори за народни представители. По случая е образувано досъдебно производство, на 38-годишния мъж е повдигнато обвинение, наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция". Работата по случая продължава." - в. „Сега".

„Българите в САЩ настояват да се създаде пълноценен избирателен район "чужбина", в който българските избиратели извън страната да могат да гласуват за кандидатски листи или независими кандидати, както избирателите в страната. Това се казва в обръщението им до политическите сили седмица преди вота за нов парламент.
"Избраните от този избирателен район народни представители ще ни представляват в парламентарния дебат, така както народните представители от избирателните райони в страната представляват, освен цялата нация, и специфичните проблеми на гражданите от техните избирателни райони", мотивират искането си българите в Северна Америка.
Те настояват още законодателна инициатива, чрез която да отпадне забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представител.
Посочва се още, че се очаква подкрепа за бързото излъчване на изборни представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно гласа на диаспората на институционално ниво. Това включва изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на България, както и изборен Национален съвет на българите в чужбина.
Тези две институции са предвидени и от сега действащото законодателство, но вече 14 години така и не са създадени, се напомня в обръщението.
Българите от САЩ припомнят, че съгласно Конституцията българските граждани се ползват с еднакви права и задължения, където и да се намират те..." - в. „Дневник".