Митовете за кралицата на Великобритания бяха разбити

Може да заговорите кралицата първи съвсем спокойни

Редица митове за британския придворен етикет са разсеяни от бившия прессекретар на Бъкингамския дворец Дики Арбитър в новата му книга "На служба при кралицата" ("On Duty with the Queen"), съобщиха британски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.

Във Великобритания до днес е широко разпространено убеждението, че е задължително да се прави поклон /от мъжете/ или реверанс /от жените/ при среща с кралицата. Според Арбитър обаче това не е необходимо, а и самата кралица Елизабет Втора проявявала толерантност, когато не й бил оказван подобен знак на внимание. "Няма да ви изпратят за това в Тауър" - пише Арбитър.

Сред другите митове, развенчани от Арбитър, е, че в присъствието на кралицата трябва да се изчака тя да заговори първа. "В Бъкингамския дворец няма ръководство по протокола, но хората обикновено се стремят да се кланят или да правят реверанс на кралицата и това е просто проява на добри маниери. В действителност никой не ги задължава за го правят" – твърди Арбитър. Според него няма и твърдо правило да се изчаква кралицата да заговори първа. "Монархът иска само хората да се чувстват удобно" - пише прессекретарят. Арбитър е бил прессекретар на кралица Елизабет Втора в периода 1988-2000Г.