Изобретиха крем, който замества инжекциите

Възможно е в бъдеще хората да се имунизират сами

Германски изследователи са изобретили крем, чрез който имунизиращо вещество влиза директно под кожата с помощта на наночастици, пише Ingenieur.de, цитира Фокус. В развиващите се страни откритието може да бъде животоспасяващо, тъй като в множество болници, включително при настоящата епидемия на ебола, работи зле обучен персонал с нестерилни спринцовки и разпространява инфекциозни заболявания.

Наночастиците са “джуджета” -съвсем миниатюрни частици. Благодарение на това те могат да проникнат в кожата. Това тяхно свойство са използвали изследователите от Института за фармацевтични изследвания и Центъра за инфекциозни болести в Хелмхолц, Саарланд, за да разработят имунизиращ крем. Учените са намерили начин да “изпращат” имунизиращите вещества през корените на косъмчетата на кожата, т.нар. фоликули, към имунната система на организма. В случая наночастиците се използват само като опаковка и транспортьор на имунизацията.

Производството на такива имунизиращи крамове би било значително по-евтино, а за прилагането им не е необходим обучен персонал. Възможно е в бъдеще хората да се имунизират сами, използвайки крем. На фона на опасното разпространение на заболяването ебола в Западна Африка, разработката на германските изследователи е огромна крачка напред, коментира Ingenieur.de.