Япония и Мексико за първи път ще участват в мироопазваща мисия на ООН

Китай изпраща 700 души в Южен Судан

Япония и Мексико за първи път ще изпратят свои военнослужещи в мироподдържащи мисии на ООН, предаде АФП. Това стана ясно след заседание извън официалната програма на Общото събрание на ООН, на което се обсъждаше въпросът за укрепване на силите и увеличаване на средствата на сините каски.

Заседанието беше председателствано от американския вицепрезидент Джо Байдън. На него Швеция обяви, че ще изпрати 250 военни към мироподдържащите сили на ООН в Мали. Китай обяви, че ще изпрати пехотен батальон от 700 души в подобна мисия в Южен Судан. Франция се ангажира да подготви 20 000 сини каски за една година, а Руанда предложи хеликоптери и полицаи за мисията на ООН в Южен Судан.

Броят на сините каски е рекорден - 130 000 военни, полицаи и цивилни, изпълняващи 16 мисии по света. Днешните миротворци не са вече лековъоръжени войници и офицери, патрулиращи около разделителната линия между страните на конфликта. Миротворческите операции на ООН придобиха сложен и многопланов характер.

Увеличаването на конфликтите и нарастващите опасности правят тези мисии все по-трудни. Филипините, например, изтеглиха неотдавна контингента си, разположен на Голанските възвишения, след като там сирийски бунтовници взеха за известно време сини каски от Фиджи за заложници.