Чехия празнува Деня на чешката бира

Чехите държат световния рекорд по консумация на кехлибарената напитка

В Чешката република в последната събота на септември по традиция се отбелязва Деня на чешката бира. Участват хиляди ресторанти, пивници и бирарии от всички краища на страната, съобщава Нова телевизия.

В много градове на Чехия днес по случай Деня на бирата има празненства, изяви на фолклорни ансамбли, съревнования за най-добро место пиво и, разбира се, конкурси за брой на изпитите халби.

Чехите с право се наричат бирена нация, тъй като държат световния рекорд на потребление на тази напитка. Годишно на жител на страната се падат по 144 литра изпита бира, с гордост обяви изпълнителният директор на Чешкия съюз на пивоварите Владимир Балах. През миналата година в републиката са произведени 15,5 милиона хектолитра пиво, от които 3,5 милиона са изнесени за десетки страни.

През последните години расте броят на мини пивоварните, които вече са към 250. Много от тях са семейни предприятия. Те се стремят да създадат оригинални сортове пиво, които да се изкупуват не само от местните питейни заведения, но и от известни пражки ресторанти за разнообразяване на традиционния асортимент и за привличане на нови посетители.