България защити успешно ОП „Транспорт” в Брюксел

Повече пари за пътища, отколкото за жп мрежата

Предложената от България Оперативна програма “Транспорт” се очаква да бъде одобрена от Европейската комисия скоро, а парите за нея ще могат да се използват още от началото на следващата година. Това обяви в Брюксел министърът на транспорта Николина Ангелкова, която представи програмата пред експерти от Комисията. Предвидени са повече пари за развитие на пътищата, отколкото за жп мрежата.

България има проекти за почти четири милиарда евро, които трябва да бъдат приключени до края на 2020 година. Пред държавата се очертава голям проблем, наличните пари обаче са почти наполовина от това – 1.9 млрд. 85 процента от финансирането по одобрените проекти ще бъде от Европейския съюз, а останалите от националния бюджет.

„Основните железопътни проекти това са втора фаза Пловдив – Бургас и Елин Пелин – Септември, т.е. Елин Пелин – Ихтиман и Ихтиман – Септември. Да не забравяме и София – Драгоман – Елин Пелин, за да завършим изцяло трасето от София до турската граница. От пътните проекти на първо място това е ЛОТ3 на Автомагистрала “Струма”. Предложили сме в програмата да бъде цялата Автомагистрала “Хемус”, но в частта от разширената ТЕН-Т мрежа от Велико Търново до Шумен ще се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка. Предложили сме и тунела под Шипка. Да не забравяме и пътя Видин – София и Калотина – София”, заяви Николина Ангелкова, министър на транспорта.

Продължава да се бави строителството на последния участък от Автомагистрала “Струма”. Гръцките строители още не са готови с 14 километра от трасето преди Кулата, а срокът изтича скоро. Министър Ангелкова съобщи също, че се работи и по проектирането на алтернатива на тунела под Кресненското дефиле, който е скъп и към него има екологични и технически забележки. Ангелкова е представила пред Европейската комисия подробности за алтернативния вариант, които ще бъдат съобщени публично към края на годината.