Тотю Младенов: ГЕРБ предвижда в програмите за заетост да се включат и хора в предпенсионна възраст

Това обеща кандидат-депутатът на ГЕРБ-Враца на среща с местни жители

Кандидатите за народни представители на ПП ГЕРБ-Враца Петя Аврамова и Тотю Младенов проведоха среща с жители на квартал Бистрец, на която представиха приоритетите в управленската програма на партията и реформите, които ГЕРБ предвижда в секторните политики. „Ще продължим пенсионната реформа, която стартирахме при мандата на управление на ГЕРБ, за да стабилизираме системата и да гарантираме доходите на хората в пенсионна възраст. Реформата беше спряна от предишното правителство заради популизъм“, заяви Тотю Младенов по време на среща в пенсионерския клуб в Бистрец.

Младенов увери, че пенсиите ще се индексират всяка година. По думите му, ще се търсят и допълнителни възможности за подпомагане на хората с най-ниски доходи – чрез увеличаване на обхвата и размера на енергийните помощи, а също и чрез разширяване на пилотния проект за интегрирани социални и здравни грижи за самотни хора над 65-годишна възраст и за хора с трайни увреждания. Той подчерта, че проектът се реализира успешно в четири общини от област Враца, в които над 400 възрастни получават ежедневна грижа от 40 здравни и социални работници. „Идеята ни е да разширим програмата и тя да обхване постепенно и други общини и селата от област Враца, а в по-дългосрочен период – да се превърне в национална“, разкри Тотю Младенов.

„Програмата на ГЕРБ за управление предвижда европейските програми за временна заетост да обхванат и хора в предпенсионна възраст, на които не достигат няколко месеца или малко години до пенсия. „Ще стимулираме бизнеса да наема такива хора, като плащаме заплатите и осигуровките им с европейски средства, за да могат да натрупат недостигащия им стаж за пенсиониране“, допълни още Младенов.

По време на срещата бе повдигнат и въпросът за мерките при бедствия и аварии, които ГЕРБ ще предприеме в следващ управленски мандат. Водачът на листата на ГЕРБ-Враца Петя Аврамова описа заложеното в тази област в програмата. „Сред мерките по отношение на превенцията и контрола на рисковете от бедствия и аварии предвиждаме създаването на единен национален регистър на водната инфраструктурата и национална информационна система за управление на водите. Всяко съоръжение от водната инфраструктура трябва да бъде с ясен собственик и оператор, както и трябва да се определи отговорна институция, която да осъществява технически контрол върху язовирите”, категорична беше Аврамова.

Петя Аврамова изтъкна темата за доброволчеството в спасителните акции. По думите й, целта на ГЕРБ е утвърждаване на доброволческия принцип като фундамент на спасителната дейност. „Предвиждаме изграждане във всички общини до края на 2015 г. на доброволни формирования, които да разполагат с необходимата техника, екипировка и подготовка за адекватна реакция при кризи”, заяви Аврамова. Тя отбеляза и че ПП ГЕРБ предвижда създаване на фонд за подпомагане на пострадалите от бедствия и катастрофи.