Хора пострадаха при изригването на вулкана Онтаке в Япония (обновена)

В района на вулкана са регистрирани 313 труса

Най-малко осем души са пострадали в резултат на изригването на вулкана Онтаке в централната японска префектура Нагано. Обявено е предупреждение за опасност от падане на пепел и скални отломки в радиус от четири километра, съобщава телевизия NHK, цитирана от Фокус. Подробности за състоянието на пострадалите не се съобщават.

Главната метеорологична служба на Япония обяви трето ниво на опасност по 5-степенната скала. Това предполага забрана за приближаване до подножието на вулкана и изкачване на планината.
По информацията на медията, от кратера на вулкана се издига димен стълб на височина няколко стотин метра. Информация за забрана на полетите в района, във връзка с вулканичната активност, не е постъпвала.

Вулканът Онтаке се намира на 100 км североизточно от областния център Нагоя и на около 200 км от Токио. Последното му регистрирано изригване е от 2007 година.

По-късно през деня експертите на Главната метеорологична служба на Япония са регистрирали над 310 вулканични труса в района на активизиралия се вулкан Онтаке. Според информацията на агенция Kyodo, в периода между 11 и 17 часа местно време (между 5 и 12 часа българско време) специалистите са отчели 313 вулканични труса, като 240 от тях са станали през първите два часа на изригването.
В момента на изригването по клоновете на вулкана е имало около 200 души. Над 50 са успели да слязат до подножието, но информация за местоположението и състоянието на останалите няма. Данните за броя на пострадалите се разминават. Известно е, че седем ранени са в безсъзнание, някои са в тежко състояние.