Делян Добрев: Социална политика при цената на тока не може да се прави

Държавният регулатор трябва да е независим, а политиците да се бъркат по-малко

Социална политика при цената на тока не може да се прави – това се доказа. Това каза в предаването „Събудите се” по Нова телевизия Делян Добрев,  министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ. „Следващото правителство трябва да отдели средства от бюджета за енергийно бедните – да ги подпомага с механизмите на бюджета, а който може да си плаща за електроенергия, трябва да си плаща толкова, колкото струва тази услуга. Това трябва да е философията и докато ние не започнем да следваме тази философия, дефицитите в енергетиката ще продължат да се трупат”, заяви Добрев.

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определя какво да бъде увеличението и дали предложеното е достатъчно. Трябва да има независим регулатор, а политиците трябва да се бъркат, колкото се може по-малко. Ситуацията става много по-тежка, когато политиците се намесят в работата на регулатора. Още миналата година ние твърдяхме, че намаленията на цената на електроенергията ще си ги платим с лихвите и това се случва в момента. Веселата част мина, сега ни дадоха сметката и тази сметка, според министър Щонов, е 900 милиона лева за следващата една година. По времето на ГЕРБ нямаше такива дефицити, съгласни сме всички с това, нали? Относно темата за американските централи и предоговарянето на техните договори – това вече трябваше да се е случило, защото още от февруари миналата година, малко преди протестите, стартираха преговорите. За съжаление, към момента нямаме променени условия по тези договори”, каза Делян Добрев.

Когато Драгомир Стойнев говори за скъпи договори, да каже каква е цената на „Южен поток” и как проведоха процедурата по него. Между Коледа и Нова година близо 4 милиарда евро струва конкурсът с един участник – забранената „Стройтрансгаз”, допълни бившият енергиен министър.