Нови удари срещу „Ислямска държава”

Убит е високопоставен член на групировката

Сирийската обсерватория за човешките права съобщи, че високопоставена фигура в Ислямска държава е бил ликвидиран при въздушен удар в Източна Сирия. „Самолет на коалиционните сили нанесе удар по мотоциклет, на който е имало два души” от Ислямска държава, съобщи мониторинговата група, цитирана от „24 часа”.

Ударът е бил нанесен западно от Дейр ез-Зор в едноименната провинция. „Единият от мъжете е важен член на Ислямска държава, с арабска националност”, каза директорът на Обсерваторията Рами Абдел Рахман, без да предоставя подробности относно самоличността на загиналия или неговата роля в групировката. „Той е загинал, а също и другият мъж”, добави Рахман.

Междувременно, пета поредна нощ продължават бомбардировките на международната коалиция за борба с джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия. Американски изтребители, дронове и друга летателна техника нанесоха нова серия от въздушни удари срещу терористите.

Централното командване на САЩ заяви, че четири танка на джихадистката групировка са унищожени в провинция Дейр ез-Зор. Мониторингова група в Сирия съобщи на свой ред, че петролни обекти са били очевидната цел на ударите от тази нощ в провинцията. По данни на Сирийската обсерватория за човешките права, поразен е също команден център на Ислямска държава.

Междувременно, парламентите на Великобритания, Белгия и Дания одобриха участието на страните във въздушните удари в срещу джихадистката групировка. Белгия ще изпрати шест изтребителя F-16, които да се присъединят към ръководената от САЩ международната коалиция срещу Ислямска държава. Самолетите вече са излетели за Йордания, откъдето може за започнат бойната си мисия в Ирак най-рано в събота.

В рамките на следващите 48 часа Великобритания ще се присъедини към нанасянето на въздушни коалиционни удари срещу екстремистите в Ирак. Дания от своя страна ще изпрати седем изтребителя F-16 в Ирак.

Същевременно, хуманитарната ситуация в контролираните от джихадисти територия се задълбочава. Над 160 000 сирийски бежанци са влезли на територията на Турция, бягайки от Ислямска държава в Северна Сирия през последната една седмица, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу.