Шестима българи кандидатствали за място в съда в Страсбург

Срокът за кандидатстване изтича в 17 ч. в понеделник.

Шестима души вече са подали документи в конкурса за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. За тази информация на Министерството на правосъдието съобщава в. "Сега".

Срокът за кандидатстване изтича в 17 ч. в понеделник. България трябва да предложи трима кандидати на Съвета на Европа до 15 декември. Процедурата беше открита по спешност от служебното правителство, тъй като българският представител в Страсбург Здравка Калайджиева подаде оставка и от 1 март догодина няма да изпълнява задълженията си. Мандатът на съдиите в Страсбург е 9 години.

Според заповедта за откриването на процедурата кандидатите трябва да са с поне 12-годишен опит, високи морални и професионални качества, отличен фрески и английски и познания по международно право, да не са осъждани, да са в добро здраве и да не са навършили 65-годишна възраст към момента на встъпване в длъжност в Европейския съд по правата на човека.
Шестимата, които досега са подали документи, са Николай Енчев, Илиана Балтова, Катерина Йочева, Георги Керелов, Ангел Атанасов и Георги Леков. Енчев, който е съдия от Софийския градски съд, е командирован до края на тази година като национален експерт в Генерална дирекция "Правосъдие" на Европейската комисия в Брюксел, става ясно от протоколите на Висшия съдебен съвет. Балтова е съдия в Бургас. Йочева и Керелов са юристи, състезавали се за съдия в Люксембург, а Леков е адвокат.

Пред изданието Павлина Панова, която е зам.-председател на Върховния касационен съд и в момента е съдия ad hoc в Страсбург не пожела да отговори дали ще се кандидатира, докато не изтече срокът за подаване на документи. Панова беше кандидат за председател на Върховния касационен съд, но Висшият съдебен съвет в четвъртък не избра никого за поста. Ако реши да участва в процедурата, шансовете й за Страсбург са големи.