Брюксел с остра реакция след отказа на Русия да пусне евродепутат в страната

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъди случилото се

Европейските институции излязоха с остри реакции срещу руските власти, след като вчера те отказаха да пуснат в страната съпредседателят на групата на "Зелените" в Европарламента Ребека Хармс и я принудиха да излети обратно за Брюксел.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъди случилото се, определи го като тежък дипломатически инцидент и подчерта, че той ще има последици за отношенията между Европарламента и Русия, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

Ребека Хармс е искала да присъства на съдебно заседание по дело срещу жена-пилот от украинските военно-въздушни сили и да проведе срещи с руски неправителствени организации. При пристигането й на летище Шереметиево германският й дипломатически паспорт е бил отнет за детайлна проверка и след продължителни бюрократични процедури й е било обяснено, че ако влезе в страната, това ще бъде криминално нарушение, защото името й фигурира в списък на нежелани лица.

Забранителният списък очевидно се отнася до повече политици – не само до мен. Може би той е замислен като част от руски санкции срещу европейски политици, в момента обаче нямаме никаква представа кой е включен в него, защото руското външно министерство ни отказва подобна информация, каза Ребека Хармс днес в Брюксел.
Европейската комисия и Европейска дипломатическа служба също осъдиха поведението на руската страна.

Липсата на прозрачност от руска страна по отношение на този черен списък предизвиква съжаление, и е в противоречие с духа на споразумението за визови улеснения между Европейския съюз и Русия, каза говорителят на Катрин Аштън Мая Кочиянчич.

Европейският парламент смята да поиска обяснения от властите в Москва.