Васил Щонов: 95% от експертите в Енергийния борд са "за" по-скъп ток

Поскъпването е минимално и е необходима мярка, смята енергийния министър

Всички сме наясно, че енергетиката е в тежко състояние, заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на извънреден брифинг. Той заяви, че 95% от експертите в Енергийния борд са се обявили "за” вдигането на цената на електроенергията.
 "Поскъпването на тока е необходима мярка и това увеличение е минимално", подчерта той. Щонов добави, че ако не се вземат мерки, дефицитът е НЕК ще нараства с близо 1 млрд. лв. годишно.

Той заяви, че натрупаният в НЕК дефицит е приблизително 3 млрд. лв., като 1,5 млрд. лв. от тях са заради проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", а останалите задължения са породени от дисбаланс. Според Щонов увеличаването на цената на тока с 10% е наложителна стъпка към стабилизирането на пазара.

Щонов каза, че увеличаването на цената е тока е път към стабилизирането на НЕК, а чрез набелязаните мерки процесът би отнел между 3 и 5 години.
"Наясно сме, че покупателната способност на българите е ограничена, но тази стъпка е необходима, защото в противен случай ще имаме сътресения в икономиката", подчертава служебният икономически министър.