Арестуваха гръцки преподаватели заради педофилия

Полицията разследва дали участниците в порното не са техни възпитаници

Шестима учители и един университетски преподавател са арестувани в Гърция по обвинения в педофилия. Акцията е част от международната операция „Архимед", съобщава кореспондентката на БНР.

Министърът на образованието е получил от директора на полицията списък с имената на седем преподаватели, закопчани за разпространение на детска порнография. Държавните служители незабавно са отстранени от работа до приключване на следствието и решението на съда.

Разследващите споделят, че при обиск в домовете на задържаните са намерени следи за сваляне и разпространение в социалната мрежа на видеоклипове с шокираща детска порнография.

В момента психолози разговарят с учениците и родителите им, за да се установи дали учителите не са извършили сексуално престъпление с децата.

Просветният министър е поискал в парламента да бъде изслушан шефът на отдела за борба с електронните престъпления, който ще запознае депутатите с проблема.

Министърът подчертава, че темата е сериозна, защото нараства процентът на престъпленията, свързани с детската порнография и педофилия.