Томислав Дончев: Политиците трябва да се научат да слушат

Евродепутатът посети Силистра по покана на водача на листата на ПП ГЕРБ Милена Дамянова

Политиците трябва да се научат да слушат. Защото особено в предизборна кампания ние повече говорим, а трябва да слушаме вас. Затова искам тази среща да протече като дискусия и очаквам от вас всякакви въпроси, които ви вълнуват“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев на среща с младежи от област Силистра. Томислав Дончев бе в града по покана на водача на листата на ПП ГЕРБ за 20 МИР-Силистра Милена Дамянова. Дончев очерта като основни въпроси ролята на младите във формирането на дългосрочната стратегия на държавата, нивото на българското образование и младежката безработица.

Въпросите на младежите обхванаха всички области на държавното управление – от доходи и образование, през икономика, енергетика, здравеопазване и други.

Във връзка с европрограмите Томислав Дончев посочи, че България закъснява и единствената програма, която може да бъде одобрена в рамките на 2014 година, е тази за човешки ресурси.
В коментар за здравеопазването евродепутатът обясни, че в годините от 1990 година парите за здравеопазване се повишават постоянно. „В същото време населението на България непрекъснато намалява. Това означава, че ресурсът в здравеопазването се използва неефективно. Броят на болниците в България е достатъчен, но те не са достатъчно добре районирани", посочи Дончев. Според него изходът е по-добър контрол. „Но очевидно контролът от НЗОК не е достатъчен. Трябва пациентът да е лично заинтересован да не се правят неефективни изследвания. Съществуват няколко модела. Единият е пациентът лично да управлява парите от здравните си вноски и съществува възможност на годишна база дори да си върне част от тях. По-суровият модел в други държави е пациентът да доплаща 15-20% от процедурите“, допълни Дончев.

Младежи, които се занимават със земеделие, посочиха проблем с реализирането на продукцията си. Томислав Дончев посочи, че единственият начин да се отнеме ключовата роля на прекупвачите на земеделска продукция е обединението на малките производители.

На въпрос за подкрепата на младите предприемачи Милена Дамянова отговори, че в новия програмен период е предвидена мярка към програма „Еразъм“, чиято цел е насърчаване на младите предприемачи, обмен и трупане на опит при предприемачи от други държави-членки.
Младежите подчертаха, че твърде много са нереформираните структури в сферата на образованието и като пример бе посочена Българската академия на науките. Дамянова посочи, че въпреки критиките, в БАН е проведена реформа. „При това, те сами в края на 2008 г. са си поръчали акредитация от външни специалисти и на тази база са започнали реформи“, добави Дамянова. Тя коментира и съдържанието на учебниците, като посочи, че на първо място трябва да бъдат променени учебните програми и след тях учебниците. „За да стане това, е необходимо да бъде приет подготвения от нас Законопроект за предучилищното и училищно образование, който смятаме да внесем още в първите дни на 43-то Народно събрание“, каза водачът на листата на ГЕРБ в Силистра.

Във връзка с повишението на депутатските заплати Милена Дамянова припомни, че именно парламентарната група на ГЕРБ в 42-то Народно събрание внесе предложение за замразяване на заплатите на народните представители, което не е допуснато до разглеждане от управляващото тогава мнозинство.