Проблемите в НЕК рефлектират върху икономиката на цялата държава

Желанието ни е да няма последващи увеличения на цената на тока, заяви председателят на ДКЕВР

Проблемите в НЕК рефлектират върху икономиката на цялата държава. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. „През последните месеци доста се написа и се говори за това в какво състояние е енергийната ни система и в частност на НЕК. Ние правихме собствен експресен анализ на финансовото състояние на дружеството. Не само, че се потвърждават изнесените данни, но видяхме и тренда в развитието на това дружество”, коментира Тодорова.

По думите й оперативната печалба на дружеството от края на 2012 година е бил близо 87 млн. лева, към средата на 2014 година се е превърнал в минус 250 млн. лв., оборотният капитал на НЕК през целия период е оставал с отрицателна стойност от порядъка на 1 млрд. лв., задълженията по баланс са се увеличили от 2,5 млрд. лв. в края на 2012 година на 3,6 млрд. лв., към юли 2014 година – или с 1 млрд.лв., а загубата на компанията от 99 млн. лв. от 2012 година е нараснала на 320 млн. лв. към юли 2014 година. „Всичко това рефлектира не само върху енергийния сектор.Да, това се отнася в много голяма степен за доставчиците на енергия, за ЕСО и за другите контрагенти на компанията, но рефлектира и върху доставчици, които са извън енергетиката” заяви Тодорова и допълни, че всичко това е накарало ДКЕВР да предприеме бързи действия.

Тя обаче поясни, че тези действия не са свързани с цялостното оздравяване на системата, тъй като числата сами по себе си говорят, че това е невъзможно да бъде направено като еднократен акт. „ Затова комисията предприе кратката процедура, при която не се прави пълен анализ на всички дружества в системата, а се търси начин дефицити, които са безспорни, да бъдат поне частично компенсирани, за да не се стигне до сериозни проблеми през следващите месеци”, обясни председателят на енергийния регулатор. 

"Мисля, че има едно неразбиране в обществото, че сега се дават някакви пари на Националната електрическа компания, които по принцип биха могли да бъдат спестени, но сега ние правим този жест. Това е изключително неправилно разбиране, защото единственото, което сме компенсирали, е таксата от 20% върху приходите на част от възобновяемите източници, която такса е отменена от Конституционния съд” , зави Тодорова и допълни, че „компенсациите” са в размер на 200 милиона лева в годишен аспект или около 150 милиона лева за 9-месечието. „На фона на 900-те милиона лева, които прави НЕК като загуби за една година, това ценово решение компенсира по-малко от 200 милиона лева”, обясни тя. По отношение на електроразпределителните предприятия Тодорова обясни, че през последната година техните цени са намалени с 30% и допълни, че търсенето на резерви е минало границата на санитарния минимум, под който те могат да оперират безпроблемно в системата.

„Не можем да оставим нещата да стигнат до размери, които след това ще се превърнат в бедствие. Сега можем да вземем някакви спешни мерки”, заяви Светла Тодорова и допълни, че предприетите от ДКЕВР мерки по отношение повишаването на цената на електрическата енергия са една абсолютно необходима стъпка на този етап, която е съпроводена с предприети действия в други посоки, които могат да намалят ефекта от високите цени в системата.

Тя коментира и поскъпването на тока. Желанието ни е да няма последващи увеличения на цената на електроенергия през зимния сезон.
Надявам се да няма такова поскъпване, освен ако няма някакви екстрени ситуации като например газова криза и преминаване на топлофикациите на мазут или на по-скъпо гориво. Тогава ще мислим как да действаме, но на този етап нашето желание е увеличението от 1 октомври да бъде увеличението за следващите три месеца и да нямаме последващи увеличения през зимния сезон, което би се възприело трудно от потребителите, независимо какви са нашите аргументи.