Плевнелиев пред ООН: Помагаме, въпреки че и ние сме засегнати от хуманитарни кризи

Той предложи източно европейска страна за следващото председателство на ООН

Хуманитарната катастрофа в Сирия и бежанският поток към България бяха акцент и в речта на президента Росен Плевнелиев пред Общото събрание на ООН. Страната се включва според възможностите си в хуманитарната помощ, която се изпраща в различни точки по света, посочи българският държавен глава.

България, като част от Европейския съюз и НАТО, подкрепя усилията за мирно разрешаване на конфликта в Украйна, както и правото на страната да избира бъдещето си сама, подчерта президентът пред Общото събрание на ООН.

Той използва случая и да предложи източно европейска страна за следващото председателство на ООН. Правителството на Пламен Орешарски издигна кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. В момента Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО, като кандидатурата ѝ за високата позиция среща подкрНю епата на президента и на политически партии.

„В края на 2016 г. вторият мандат на високо уважавания главен секретар на ООН Бан Ки Мун ще приключи. България е убедена, че е дошло времето най-накрая страна от Източна Европа да бъде представена начело на Организацията на обединените нации”, каза той.
Хуманитарната катастрофа в Сирия след тригодишния военен конфликт там засегна силно и България, припомни държавният глава. „България също пое голяма част от бежанския поток - у нас се намират хиляди сирийски бежанци. Включваме се според възможностите си и в хуманитарната помощ, която се изпраща в различните бедстващи точки на света”, каза той.
Държавният глава осъди проявите на анти-семитизъм и припомни ролята на страната ни в спасяването на 48 000 евреи през Втората световна война.

За мирните преговори между Израел и Палестина Плевнелиев изрази подкрепата за мирен изход чрез отделя на "двете държави", чрез директни преговори и без предварителни условия. Според президента това е единственото възможно разрешение, за да могат палестинците да постигнат вдигане на блокадата над Газа, както и израелците да постигнат нужната им сигурност.

В последния ден на визитата си в Ню Йорк Росен Плевнелиев ще присъства на срещи с високопоставени представители на водещи американски компании от различни икономически браншове, организирани от Бизнес съвета за международно разбирателство.