Бежанският лагер в Харманли се пръска по шевовете

Вече има един неуспешен опит за създаване на клетка на „Ал Кайда”

Каналджиите стават все по-нагли, а охраната ни по границата с Турция - все по-безпомощна срещу бежанската вълна. Само за последните два месеца трафикантите лично са доставили няколко групи имигранти в бежанския лагер в Харманли, който е на 50 километра от границата с Турция. Оказва се, че трафикът на хора стига и до столицата, съобщава bTV.

За последните 2 месеца каналджиите са оставили пред вратите на лагера в Харманли над 80 нелегални, заобикаляйки всякакъв вид гранична охрана. Групите се прекарват предимно вечер и през почивните дни. Бежанците се стоварват в началото на града.

В лагера, където вече има един неуспешен опит за създаване на клетка на „Ал Кайда”, подобно струпване на непроверени хора е повече от рисково.
„Просто параноята почва да ни води и почваме да бъркаме. Имахме едно семейство, ние го екстрадирахме. От Швейцария ги изгониха. Оказа се, че са членове на „Ал Кайда”. Започнаха тука агитация, опитаха се да направят клетки”, разказва директорът на центъра за временно настаняване в Харманли Марко Петров.
Оказва се, че това не е единственият пропуск в системата. Въпреки уверенията на ръководството, че всеки новопристигнал минава задължителни медицински прегледи, мъж със СПИН за малко не умря в Харманли преди време. Причината е в отказът на личните лекари от Харамнли да поемат пациенти от лагера с мотив, че били претоварени.

Няма механизъм, който да накара личен лекар да дойде и да поеме бежанците. Почти всеки ден идва линейката на Бърза помощ. В момента в лагера в Харманли живеят 1200 души. Ако темпото на настаняване се запази, до 2 седмици няма да има свободно место. Тогава остава отново крайният вариант - разпъване на военните палатки.

Междувременно в лагера вече зрее напрежение заради настаняването на различни семейства в едно помещение. Стига се и до конфликти, които засега се разминават само с кавги.

Над 6500 души са потърсили закрила у нас тази година. Oт тях само през август са влезли повече от 1100 души. Това съобщи пред bTV председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Той заяви, че има 12 души, за които съществуват подозрения, че са свързани с терористични организации, и те са под наблюдението на ДАНС.

В момента 672 деца бежанци ходят на училище, включително и тези, които бяха изгонени от жителите на с. Калище. „Проблемите с тези деца са разрешени. Проблемите с кмета на община Ковачевци остават“, обясни Чирпанлиев, според когото кампанията срещу децата била целенасочена.