Вестниците в петък, 26 септември

Най-доброто от печата

26-09-2014, 06:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

10-годишно момиче пострада сериозно, след като се скъса въже на люлка


"24 Часа"
Момиче на 10 години пострада сериозно при инцидент в „Докторската градина" около 16:30 часа днес, съобщи bTV. Според очевидци то е паднало от люлка, след като въжето й се е скъсало. По информация от института „Пирогов", детето все още е в тежко състояние.
Люлката е част от чисто нова площадка, открита едва преди месец. Към момента има две версии за инцидента - некачествено свършена работа от страна на фирмата, изградила обекта, или последвал вандализъм, който е направил люлката опасна.


Лихвите по влоговете паднаха рекордно
"Труд"
Средната лихва по новооткрити срочни депозити се срина под 3%, показват даннитe на БНБ за август. Това е рекордно ниско ниво за последните 10 години. Според статистиката на централната банка подобна доходност по някои депозити е имало за последно в края на 2003-та и началото на 2004 г.
За сметка на това през август кредитите са поскъпнали, макар и символично, отчита БНБ.
През август средната лихва по срочни депозити в левове е паднала на 2,72%. За сравнение през същия месец на миналата година тя е била 3,95 на сто, а през юли т.г. - 3,19%. Или само за един месец доходността се е свила с 0,47 пункта.
Лихвата по срочните депозити в евро пък се е сринала до 2,50% през август. Година по-рано тези влогове носеха доходност от 3,60 на сто.


ЕК откри наказателна процедура срещу България заради КТБ
"24 Часа"
Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради затворената КТБ и поиска незабавно да започне изплащане на гарантираните депозити в банката. Брюксел изпрати официално писмо до българските власти и поиска отговор до 15 октомври. От финансовото министерство заявиха, че ще дадат такъв в посочение срок. До редакционното приключване на броя от БНБ коментар нямаше.
Като причина за наказателната процедура се посочва неправилното въвеждане на европейска директива от 2009 г., която изисква изплащането на гарантирани
депозити да стане до 20 дни  след като дадена банка видимо е изпаднала
в несъстоятелност.
"Комисията очаква от властите да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право", е посочено в съобщението, обявено на сайта на ЕК.


Брюксел нареди: Платете на вложителите
"Стандарт"
Дайте веднага на хората и фирмите гарантираните 100 000 евро в КТБ. Това призова в ултимативен тон Еврокомисията, която започна наказателна процедура срещу България. Според Брюксел, има драстично нарушаване на правата на вложителите в затворената банка. Те трябва да получат 196 хил. лв. до 20 дни, след като стане ясно, че банката не може да изплати депозитите, предвижда директивата на ЕС. Тя обаче е в противоречие с действащия закон у нас. Според него, депозитите трябва да се изплащат до 20 дни, след като бъде отнет лицензът на банката. Това досега не е станало, въпреки че минаха над три месеца, откакто КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни. От Брюксел припомнят, че директивата на ЕС стои над националните закони.


Лъвов мост ще е готов през ноември
"Новинар"
Ремонтът на Лъвов мост ще приключи през ноември. Това стана ясно, след като столичният кмет Йорданка Фандъкова провери строежа на новото кръстовище в четвъртък.
След края на реконструкцията трафикът ще се облекчи и ще минаваме за 18 секунди по бул. "Сливница", обясниха от общината пред "Новинар". Минаването през кръговото кръстовище ще отнема от 1 до 3 минути. Вече е приключило изграждането на северния тунел.
Готова е и конструкцията на мостовете на кръговото движение. Строителите продължават работата си, като в момента се изпълнява южният тунел.
Предстои да бъде поставена изолация и пътна настилка на новите мостове на кръговото кръстовище и да бъде изградено локалното платно на тунела. Въпреки че всичко по съоръжението ще бъде чисто ново - от асфалта до светофарите, мостът ще бъде възстановен в автентичния си вид, казаха още от "Московска" 33.
Край кръстовището ще има и градинка, в която ще бъдат показани останките от римския мост, открити при строежа.

Токът може да поскъпне два пъти за три месеца
"Сега"
Токът може да поскъпне не само със средно 9.79% за бита от 1 октомври, но и още веднъж от 1 януари, пише "Сега". Следващото увеличение ще е в рамките на 1% и ще е в полза главно на топлофикациите. Това каза вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова при общественото обсъждане на новите цени на електроенергията. Дискусията бе преждевременно прекратена след серия от скандали, при които Тодорова бе дори обстрелвана със сурови яйца. Атаката дойде от познати лица от протестите от началото на миналата година - Янко Петров и Дончо Дудев от сдружение "Граждански контрол". Те обвиниха регулатора в пълна зависимост от кабинета "Близнашки" и обявиха, че "народът няма да заплаща това, което някой е направил като грешка".
"Бихме искали да няма увеличение, но има проблеми в целия енергиен сектор. Топлофикационните централи, комбинираното производство също са в тежко финансово състояние. Решенията, които са вземани преди, са довели до проблеми навсякъде, не само в Националната електрическа компания (НЕК)", обясни Тодорова. И добави, че топлофикациите, без столичната, през тази година ще излязат на загуба и искат още средства, за да могат да оцелеят през зимния сезон. Затова ще се търси начин в края на годината те да бъдат компенсирани чрез цените на тока, без да поскъпва парното.
Според председателя на ДКЕВР предстоящото от 1 октомври увеличение на тока с почти 10% е санитарен минимум.


Яйца срещу ДКЕВР за новите цени на тока
"Монитор"
Малко след началото на общественото обсъждане на новите цени на тока вчера членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бяха замеряни с яйца от активисти на организацията „Граж­дан­ски контрол".
Извършителите първо взеха самоволно думата и започнаха да наричат комисарите „жертви на политиците, които не могат да свършат нищо за доб­рото на хората". Малко след като повишиха тона си, те започнаха да мятат яйцата. Наложи се в залата да влезе полиция, която изведе активистите.


ВСС не можа да избере шеф на ВКС
"Дума"
Висшият съдебен съвет не можа да избере вчера нов председател на Върховния касационен съд въпреки над 7-часовото си заседание. Нито един от кандидатите не успя да събере необходимите 17 гласа "за".
При гласуването за Таня Райковска от 24 гласували "за" бяха 15, "против" - 6, въздържаха се трима. При гласуването на кандидатурата на Павлина Панова "за" бяха 9, "против" 8, а 7 се въздържаха.
За избирането на едната от тях за председател бяха необходими 17 гласа. Изслушванията на двете кандидатки продължиха близо 6 часа. Вотът бе чрез машинно гласуване, гарантиращо анонимност и невъзможност за манипулации - според авторите на системата.


Застраховат срещу менингит и шарка в училище
"Телеграф"
Родители масово застраховат децата си срещу инциденти и заразни болести в училище.
Застрахователите оферират майките и татковците и с предложения за обезщетения при заболявания като шарка, заушка, менингит и грип.
Полиците за хлапетата започват от 2 лева, като се увеличават с възрастта на детето и пакета на застраховката.


Оградата безполезна срещу заразни и джихадисти
"Монитор"
Оградата по границата с Турция, за която държавата наля над 7 млн. лв., е безполезна срещу джихадисти или заразени със смъртоносни болести имигранти. Това става ясно от доклад на Държавната агенция за бежанците, публикуван на сайта на ведомството. В него се уточнява, че през август, когато вече съоръжението по браздата с дължина 30 км беше окончателно изградено, е набъбнал броят на бежанците, които безпрепятствено са навлезли във вътрешността на страната.
„Увеличава се броят на търсещите закрила, които без документи се явяват директно в центровете на агенцията, тоест не са задържани на границата. Те не влизат в списъците на Национална служба „Гранична полиция” и не се водят на отчет при тях”, се посочва в документа. Става въпрос за 162-ма нелегално преминали границата чужденци, които през миналия месец са подали молби за закрила директно в центровете на агенцията. „Това създава заплаха за сигурността на страната ни от приток на терористи или вирусоносители”, предупреждават от агенцията.


1700 деца без шанс за осиновяване
"Земя"
Кандидатите за осиновители намаляват прогресивно през последните седем години. Към юли 2014-та те са едва 1567, докато чакащите за осиновяване деца към тази дата са 3248. Вписаните за осиновяване деца през 2009 година са били 2402. Най-много са осиновените през 2011 година - 952 деца. През миналата година осиновените в страната деца са били 737, а кандидатите да станат осиновители - 1470. Според организаторите на инициативата има различни хипотези за отлива от осиновяването.