Плевнелиев: Анексирането на Крим разби баланса в Черно море

„За съжаление, Русия показва една агресивна и националистическа политика и ние трябва да сме наясно с това", казва държавният глава.

Българският президент Росен Плевнелиев заяви на срещата си с украинския премиер Арсений Яценюк, че анексирането на Крим тотално е разбило баланса в Черно море, поради, което само много силно сътрудничество между останалите черноморски държави може да се противопостави на руската политика.

„За съжаление, Русия показва една агресивна и националистическа политика и ние трябва да сме наясно с това", подчертал държавният глава.

Плевнелиев изразил надежда, че мирният план на украинския президент Порошенко ще се изпълни, а Русия ще работи за деескалация на напрежението и ще спре да доставя оръжие на сепаратистите.

Той е поставил въпроса за българското малцинство в Украйна и е потвърдил принципната позиция на България за непризнаване на анексирането на Крим от страна на Русия и подкрепа за демократичните промени в страната.

„Трябва да сме скептични по въпроса заплашена ли е Европа и България от нова газова криза“, каза от своя страна служебният външен министър Даниел Митов.

Митов отбеляза, че е получил уверение от украинския си колега, че ако Русия не намали доставките, криза няма да има.

Външният ни министър сподели, че е оптимист, че в тристранните разговори между ЕС, Украйна и Русия ще се стигне до решение за цената на доставките от „Газпром".

„Заради сложността на ситуацията, обаче, негативно развитие винаги е възможно и затова страната ни трябва да се подготви максимално за евентуална газова криза“, добави Митов.

„Ние в рамките на своите възможности, без да изпращаме войници, без да изпращаме самолети или кораби, но в рамките на своите възможности, ще бъдем активен и ефективен член на световната коалиция за борба с тероризма. България ще осигури политическа, материална и хуманитарна подкрепа“, каза още Плевнелиев относно кризата в Сирия и „Ислямска държава“.

Министър Митов подчерта необходимостта от спешно приемане на ново законодателство, което да криминализира участието на граждани от ЕС в „Ислямска държава".

„Ние ще поемем ангажимент да подготвим такъв законопроект, който един бъдещ парламент да разгледа“, увери той.

Според Митов срещу терористичните бойци са нужни не само военни действия, но и такива за отрязване на всичките им пътища за финансиране.