ЦИК: В петък започва траспортирането на бюлетините

Изборният ден започва в 06:00 часа

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи,че в петък започва транспортирането на изборните бюлетините из страната.

Другият говорител на Комисията Цветозар Томов отбеляза, че процедурата за пренасянето на бюлетините е толкова строга, колкото транспортиране на ценни книжа от печатницата на БНБ.

„Бюлетините се съхраняват в печатницата на БНБ до момента, в който по график трябва да бъдат транспортирани в съответната област”, каза Томов и добави, че се съставя протокол, който се подписва от представител на печатницата и представител на всички отговорни институции - ЦИК, РИК, областните администрации на Министерство на финансите и МВР.

„След това транспортирането на изборните книжа става в запечатани камиони с полицейска или жандармерийска охрана. Не е възможно по никакъв начин да се транспортират нелегално бюлетини или да се взимат количества от тях”, подчерта той и допълни, че оттам бюлетините отиват под контрола на областните администрации и РИК и се разпределят по секции.

„Не се съобщава точния график на транспортиране на бюлетините с цел сигурност, за да не изтече информация, която да ориентира евентуално злонамерени лица”, каза още Цветозар Томов.

Камелия Нейкова, също говорител на ЦИК, съобщи, че изборният ден ще започне в 06:00 часа.

Тя посочи, че в изборното помещение могат да присъстват членовете на СИК, кандидати за народни представители, представител на партия, коалиция, инициативен комитет, по един застъпник за една кандидатска листа, представител на медиите, наблюдатели и избиратели.

Избирателят трябва да представи лична карта или паспорт. След това член на СИК сверява данните му в избирателния списък, откъсва пред избирателя една бюлетина от кочана, поставя печат на гърба й и я сгъва по указания от ЦИК начин, след което я подава на избирателя. Гласуващите отбелязват своя вот със син химикал и знак Х или V.

Бюлетината се сгъва по начин, който не разкрива тайната на вота, но позволява да се вижда номерът на бюлетината в долния десен ъгъл.

ЦИК отбелязва, че когато избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора, но само веднъж.

Сгрешената се унищожава с надпис „Сгрешена”, подпечатва се с печата на СИК и се описва в протокола на СИК.

От Комисията подчертава, че не се пускат: сгрешената бюлетина, с показан вот, заснет вот и несъостветстващ номер с кочана на бюлетина, предава „Фокус“.