Българското розово масло влезе в защитените географски обозначения на ЕК

Еврокомисията подчертава, че българското розово масло се използва в производства по целия свят

„Българско розово малко“ е било утвърдено от Европейската комисия в списъка със защитени географски обозначения.

Властите в Брюксел посочват, че качеството на маслото е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати, предава БТА.

За един килограм розово масло са нужни около 3500 килограма розов цвят, като брането се извършва в период от 20-30 дни и изисква специални условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, както и да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението, уточнява ЕК.

Българското розово масло се отличава с богатия си и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди.

Комисията подчертава, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина, а списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.

От 2014 г. България започна да изнася и нов продукт - кисело мляко с рози, което се предлага на японския пазар. Освен него страната ни изнася и ликьор от рози, розова ракия и сладко от рози.