В София заработи първата станция за предупреждение при наводнения

В столицата ще бъдат монтирани общо 26

Първата от общо 26 хидрометрични станции с радарни сензори за предупреждение в случай на наводнение бе монтирана днес при Перловската река в столицата. На събитието присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи БТА.

По думите й след поставянето на всички станции на реките Перловска, Владайска, Слатинска и Суходолска общината ще разполага с работеща мрежа за получаване на информация в реално време през платформата, базирана в интернет.

Данните ще се обобщават и ще дадат възможност да се направи цялостен хидроложки модел за целия водосбор на София, обясни кметът.

Тя каза, че при хубаво време станциите ще подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали например, процесът ще се ускорява.

Където и да се намира, кметът ще получава чрез мобилния си телефон актуални данни за състоянието на реките.

Сега, когато завали пороен дъжд, за да се проследи нивото на реките се изпращат хора на място, което отнема около 30 мин. Вече информацията ще се получава веднага, посочи Фандъкова.

Проектът, започнат преди две години, е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия и Столичната община.